Ultrahang

ULTRAHANG VIZSGÁLATAINKRÓL RÖVIDEN

Az ultrahang (UH) vizsgálat a képalkotó módszerek között ma a legáltalánosabban alkalmazott, széleskörűen elterjedt diagnosztikai eljárás. Mind egészséges vizsgálati alanyok, mind betegek és sérültek esetében gyakorlatilag az elsőként választandó a képalkotó modalitások között. Sportcentrumunkban egy nagyteljesítményű, felsőkategóriás Philips Affiniti 70 típusú készülékkel és több, mint 10 éves klinikai és baleseti centrumban szerzett gyakorlattal állunk a társszakmák és jövőbeni ügyfeleink rendelkezésére.

Az ultrahang előnyeiről általában:

Alkalmazása során károsító (ionizáló) sugárzás nem éri a szervezetet (ezért szükség szerint korlátlanul ismételhető), fájdalommentes, gyorsan elvégezhető. Diagnosztika mellett alkalmas szűrővizsgálat végzésére is.

ULTRAHANGOS VIZSGÁLATI TÍPUSOK

 • Hasi és kismedencei (komplex, áttekintő) ultrahang vizsgálat;

 • Nyaki és pajzsmirigy ultrahang vizsgálat;

 • Lágyrész ultrahang vizsgálat

 • Emlő ultrahang vizsgálat;

 • Here ultrahang vizsgálat;

 • Nyaki erek (Carotis), Doppler ultrahang vizsgálat;

 • Végtagi erek ultrahang vizsgálat;

 • Mozgásszervi (ízületi, izom stb.) ultrahang vizsgálat;

 • Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat;

 

Hasi és kismedencei (komplex, áttekintő) UH

Hasi panaszok esetén elsőként végzett képalkotó eljárás. Szűrővizsgálatra panaszmentes esetben időszakosan végezve kiváló eszköz, 40 éves életkor felett mind férfiak mind nők esetében évenkénti elvégzése ajánlott.

Segítségével megállapítható a vizsgált szervek szerkezete, nagysága, a bennük lévő kóros elváltozások (kő, ciszták, daganatok, polipok, stb.)

Vizsgált szervek:

 • hasüreg: máj, epehólyag, epeutak, hasnyálmirigy, lép, vesék, mellékvesék

 • kismedence: húgyhólyag, prosztata / méh és petefészkek

 • nagyobb erek, nyirokcsomók, hasfali rétegek

Előkészítés:

 • a vizsgálat előtt 6 órával már ne egyen semmit (kávét sem fogyaszthat),

 • a vizsgálat előtt 2-3 órával fogyasszon bőven (0.5-1 liter) szénsavmentes vizet

 • a vizsgálatra lehetőség szerint telt hólyaggal érkezzen

Nyaki és pajzsmirigy UH

Pajzsmirigy betegségek esetén alkalmazott alapvető vizsgálat. Megállapítható a pajzsmirigy nagysága, szerkezete, valamint a benne elhelyezkedő göbök és ciszták elhelyezkedése, nagysága.

Vizsgált szervek: pajzsmirigy, nyálmirigyek, nyaki nyirokcsomók, nyaki lágyrészek.

Előkészítés: nem szükséges.

 

Lágyrész UH

Hasfal, mellkasfal, végtagok, hónalj, lágyék, nyirokcsomók, izmok elváltozásainak kimutatása. Centrumunkban csúcskategóriás 18 MHz-es lineáris vizsgálófej áll rendelkezésünkre, mellyel kiváló felbontás és képminőség biztosítható a felületes lágyrészek, valamint ízületek-, emlő-, és here vizsgálatokhoz

Előkészítés: nem szükséges.

 

Emlő UH

Az eljárás során a hónaljárok és az emlő vizsgálata történik meg kiegészítve az orvos által végzett tapintással. Az ultrahangos felvétel láthatóvá teszi az esetleges daganatok, ciszták, jóindulatú csomók, gyulladásos folyamatok jelenlétét. Kétes esetekben a vizsgálatot feltétlenül érdemes mammográfiával kombinálni.

 

Here UH

Here gyulladásos, daganatos, traumás elváltozásai, valamint ereinek vizsgálata.

Előkészítés: nem szükséges.

 

Nyaki erek (Carotis), Doppler UH

Magas vérnyomás, szívbetegségek, valamint agyi keringési zavarok vizsgálata. Érelmeszesedés már korai stádiumban diagnosztizálható.

Előkészítés: nem szükséges

 

Végtagi erek UH vizsgálata

 • Alsó végtagi artériák ultrahang vizsgálata

Jelentősége az érszűkületek, érelzáródások, kóros értágulatok korai felismerése. Az érszűkület, érelzáródás legfőbb tünete a sétáláskor jelentkező lábszár fájdalom, mely meg-megállítja a beteget. Álló helyzetben a terhelés csökken, és a fájdalom elmúlik, viszont további gyaloglásra ismételten megjelenik a fájdalom.

Leggyakrabban a lábszár hátsó felén a vádli görcsöl be (ólmos fáradtság, izomlázszerű görcsös fájdalom), de jelentkezhet csípőben, combban is, az elzáródás helyétől függően.

 • Alsó végtagi vénák ultrahang vizsgálata

Mindenképpen indokolt a vizsgálat hirtelen keletkezett, vagy hosszabb ideje fennálló lábduzzadás, feszülés, állandósult végtagfájdalom esetén.

Gyorsan kialakuló mélyvénás trombózis gyanújakor is az elsődleges vizsgáló módszer az ultrahang, melynek tünetei a hirtelen létrejövő alsó végtagi duzzanat, a láb piros vagy kékes elszíneződése, a lábfej hátrafeszítésekor a lábszár hátsó részén kifejezett fájdalom. Akkor is előfordulhat az alsó végtagokban trombózis, ha ennek klinikai jelei hiányoznak, melynek súlyos következménye a tüdőembólia, tüdőinfarktus.

További vizsgálatokat végezhetünk vénabillentyűk működésének megítélése céljából, felületes vénák gyulladása, illetve visszeresség esetén.

 • Felső végtagi erek ultrahang vizsgálata

Az erek elváltozásai, betegségei mind az artériás, mind a vénás rendszerben nagyrészt megegyezik az alsó végtagi erek ultrahangos vizsgálatánál leírtakkal, csak itt a panaszok a felső végtagon jelentkeznek.

 

Mozgásszervi (ízületi, izom stb.) ultrahang vizsgálat - Ízületi UH

Ízületek (térd, boka, váll, csukló, könyök, csípő, stb.) és ízület környéki lágyrészek, valamint izmok ultrahang vizsgálata. Közvetlenül sérülés utáni ízületi panaszoknál, akut vagy krónikus fájdalom, mozgáskorlátozottság esetén szükséges az ultrahang vizsgálat. Célszerű a vizsgálat előtt röntgen vagy egyéb (MR, CT) leletet hozni.

Vizsgáljuk az izmokat, inakat, csontfelszínt, ízületi tokot. Rendellenességként láthatunk izomszakadást, akut vagy krónikus gyulladást, bevérzéseket, ödémát, stb. Nagyobb folyadékgyülemek, Baker ciszta leszívása centrumunkban lehetséges. Ízületi tokba illetve ínhüvelybe történő gyógyszerek ultrahang vezérelt beadását szintén végezzük.

Előkészítés: nem szükséges, punctiok esetén steril körülmények között történik a beavatkozás.

 

Pajzsmirigy UH vizsgálat és biopszia (ultrahang vezérelt citológiai mintavétel)

Az eljárás során vizsgáljuk a szerv nagyságát, a benne látható elváltozásokat, viszonyát a légcsőhöz, hogy kiderüljön, van-e benne ciszta, gyulladás vagy daganat.

A pajzsmirigy a nyak elülső részén lévő mirigyes szerv. A pajzsmirigy betegségeinek egy részében göbök képződnek, melyek leggyakrabban jóindulatú elváltozások, de ritkán rosszindulatú daganatok is előfordulhatnak. A pajzsmirigyben lévő, tapintással, ultrahang- vagy izotópvizsgálattal gyanúsnak talált göbökből vett sejtminták segítségével kimutatható a rosszindulatúság vagy megerősíthető a göb jóindulatú jellege.

A göbök nagy része nem vagy rosszul tapintható, ezért a mintavétel pontos helyének megválasztásához a mintavétel során ultrahang vezérlést használunk.

A vizsgálat menete:

Az ultrahang ábrázolja a göböt (több elváltozás esetén kiválasztjuk a gyanús göböt vagy göböket), a bőrfelszínt fertőtlenítjük, majd egy vékony tűt vezetünk be az elváltozásba (a tű helyzetét az ultrahanggal folyamatosan követjük). A célpont elérése után egy fecskendővel ellátott mintavételi eszköz segítségével az elváltozásból sejtmintát szív (aspirál), majd a tűt eltávolítják. A mintából tárgylemezre kenetet készítünk. A kapott kenet minőségétől és az elváltozás nagyságától, tulajdonságaitól függően egy vagy több szúrásra lehet szükség.

Előkészítés: A vizsgálat különösebb előkészítést nem igényel.

Árlista

Áraink forintban értendőek, tartalmazzák az általános forgalmi adót!

A szolgáltató az árváltozás jogát fenntartja!

Szolgáltatás Ár
Kismedencei Ultrahang 6.000 Ft
Hais és kismedencei ultrahang 11.000 Ft
Lágyrész (régiónként) 6.000 Ft
Emlő és axilla UH (mindkét oldali) 10.000 Ft
Pajzsmirigy és komplex nyaki lágyrész Ultrahang 9.000 Ft
Here utrahang 7.000 Ft
Ízületi Ultrahang (mindkét oldali) 9.000 Ft
Izomba adott injekció (UH vezérelt) 6.000 Ft
Nyaki verőerek duplex Ultrahang vizsgálata 12.000 Ft
Alsó vagy felső végtagi artériák doppler UH (egy végtag) 12.000 Ft
Alsó vagy felső végtagi artériák doppler UH (két végtag) 18.000 Ft
Alsó vagy felső végtagi vénák doppler UH (egy végtag) 8.000 Ft
Alsó vagy felső végtagi vénák doppler UH (két végtag) 13.000 Ft
Hasi verőerek doppler Ultrahang 9.000 Ft
Mindkét vese keringésének doppler Ultrahang 8.000 Ft