Kardiológia

Gyermek kardiológia

A Gyermekkori szívbetegségek a veleszületett szívfejlődési rendellenességeket és a szerzett szívproblémákat foglalják magukba. A veleszületett szívhibák 100 gyermekből egyet érintenek, de ezek döntő többsége viszonylag enyhe, vagy magától javul, esetleg el is múlik. A legsúlyosabb szívhibák már újszülött korban vagy fiatal csecsemőkorban tüneteket okoznak, de előfordul ritkán az is, hogy műtétet igénylő szívbetegségre csak későbbi életkorban derül fény. A szívbetegségek legfontosabb tünetei az alábbiak lehetnek:

  • kékülés: a vér alacsony oxigén tartalma miatt. Viszonylag kevés szívbetegségre jellemző, de súlyos tünet.
  • keringési elégtelenség: csecsemőkorban szapora légzés, etetéskor fáradékonyság, súlyállás, hányás, sápadtság formájában jelentkezik. Nagyobb gyermekek bágyadtak, a terhelést nem bírják, szívverésük és légzésük szapora, sápadtak.
  • szívzörej: a szívfejlődési rendellenességek nagy része szívzörejjel jár, azonban nem minden szívzörej hátterében áll szívbetegség. Amennyiben kardiológiai vizsgálat a háttérben nem igazol szívhibát teendőt nem igényel.
  • pulzus eltérések: a gyermekorvosi vizsgálat során derülhet fény arra, hogy a pulzus gyenge, esetleg nem tapintható, vagy szabálytalan. A szabálytalan, vagy szapora szívverésről nagyobb gyermekek is be tudnak számolni. a ritmuszavarok tünete ájulás, eszméletvesztés is lehet.

A gyermekkori szívbetegségek másik csoportja, a szerzett szívbetegségek lényegesen ritkábbak, mint felnőttekben, tekintettel arra, hogy a koszorúér problémák, szívinfarktus gyermekkorban extrém ritka. Leginkább lázas légúti betegségekhez társuló szívizom/szívburok gyulladás, ritmuszavarok, magas vérnyomás betegség fordulhatnak elő.

Szívbetegségek gyanúja esetén gyermekkardiológiai vizsgálattal állítható fel a diagnózis, vagy zárható ki a probléma. A gyermekkardiológiai vizsgálat része a fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés, EKG vizsgálat és szívultrahang (echokardiográfia) elvégzése. A panasz jellegétől függően ezen kívül szükség lehet 24 órás Holter EKG monitorizálásra, terheléses EKG elvégzésére, a vér oxigén tartalamának mérésére, illetve egészen ritkán egyéb vizsgálatokra is. A holter EKG egy olyan pici monitor, ami a mellkasra ragasztott EKG elektródák segítségével 24 órán keresztül rögzíti a szívritmust, miközben a gyermek a mindennapi tevékenységét végzi. 24 óra elteltével számítógépes program segítségével történik a kiértékelés. Terheléses EKG során kerékpáron, vagy futópadon történő terhelés közben folyamatosan rögzítjük az EKG-t. Erre azért lehet szükség, mert egyes szívbetegségeket, főleg a ritmuszavarokat terhelés provokálhatja.

Sportkardiológia

Sportkardiológiai és általános kardiológiai tevékenység a Sportegészségügyi Központban.

A Sportegészségügyi Központ által biztosított infrastruktúra és személyi állomány révén jelenleg az alábbi szívgyógyászati szolgáltatások köre elérhető létesítményünkben:

Sportkardiológiai szolgáltatások:

Élsportolóknál, a rendszeres versenyszerű sporttevékenységet folytató személyeknél, szenior korú amatőr sportolóknál végzett kardiológiai vizsgálat (orvosi és családi kórtörténet, szívbetegségre, szívritmuszavarra utaló panaszok, ill. terheléses panaszok rögzítése, betegvizsgálat, nyugalmi 12-elvezetéses EKG, szívultrahang, terheléses EKG), amely alapján a potenciálisan vagy ténylegesen szervi szívbetegségben szenvedő egyéneket kiszűrjük, szükség esetén a kiszűrt betegeket további vizsgálatokra (nyeletéses szívultrahang, szív CT és/vagy MR, koszorúérfestés, diagnosztikus és terápiás katéteres szívritmuszavar beavatkozások) küldjük, amely elsősorban a Debreceni Egyetem Klinikai Központ és egyéb regionális gyógyító központokkal történő együttműködés által biztosított.

A hirtelen szívhalál kockázatának felmérése, a magas kockázatú egyének kiszűrése, tanácsadás ezzel kapcsolatban a versenyszerű vagy intenzív sportolás biztonságosságáról

A régióban egyedülálló terheléses és légzésfunkcióval kombinált terheléses (spiroergometriás) laborban zajlik a sportolók terhelhetőségének, edzettségi szintjének objektív felmérése, amelynek segítségével edzéstanácsadók és a sportolók edzőinek segítségével a sportoló edzésprogjamja mérhető paraméterekkel ellenőrizhető, módosítható, a felkészülése monitorozható.

Általános kardiológiai vizsgálatok:

  • Menedzserszűrés: többféle választható szolgáltatási csomag segítségével az egyén szív-érrendszeri kockázatának felmérése, szívbetegségre utaló panaszok azonosítása, szükség esetén kivizsgálása, a szív-érrendszeri rizikótényezők megszüntetésére irányuló tanácsadás
  • Terhelhetőség felmérése, a stabil koszorúérbetegség szűrése terheléses EKG-val
  • Szervi szívbetegségek szűrése szívultrahang vizsgálattal
  • Szívritmuszavarok szűrése 24 órás EKG vizsgálattal
  • Magasvérnyomás betegség szűrése, ill. a kezelés vezetése, ellenőrzése 24 órás vérnyomásmérés segítségével

Szeretettel várjuk csapatunkkal, amennyiben szolgáltatásaink felkeltették az érdeklődését!