3 perc a kabinban, avagy a krioterápia csodálatos ereje | setcenter

3 perc a kabinban, avagy a krioterápia csodálatos ereje

- 2023.10.12

Felgyorsult világunkban számos kihívással kell megküzdenünk a munkahelyünkön és a magánéletünkben egyaránt. A stressz következményeként gyakran úgy érezhetjük, hogy sem időnk, sem energiánk nem marad a testi-lelki feltöltődésre, így válunk a halogatás nagymestereivé, amennyiben az egészségünk kerül szóba. A krioszauna egy olyan fizikoterápiás eljárás, amely rövid és hosszú távon jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre, nemcsak testi de mentális szinten is, és mindössze 3 percet vesz igénybe.

Hogyan működik?

A krioszauna, vagy más néven hidegterápia, a hagyományos szauna ellentettje, mely a szervezetet rövid időre (1-3 percre) -120 °C és -170 °C közötti hőmérsékletnek teszi ki. Magát a módszert Japánban fedezték fel a nyolcvanas években, egy véletlen felismerésnek köszönhetően. Egy pszichiátriai intézet orvosai arra lettek figyelmesek, hogy a páciensek viselkedése a hóban folytatott napi sétájukat követően megváltozott, mozgásuk javult, hangulatuk emelkedett. Magát a hidegterápiát már az ókorban használták lokális gyulladások kezelésére, a testhő normalizálására.

A szauna fülkéjében található levegő rendkívül száraz, ez az oka annak, hogy a szervezet képes elviselni ezt a hőmérsékletet, hova tovább, az extrém hideg következtében a test beindítja öngyógyító mechanizmusait.
 

Milyen előnyökkel jár a krioszauna kezelés?

A gyors és jelentős lehűlés után a test ellazul, fokozódik a bőr és az izmok vérkeringése, az immunrendszer turbó fokozatra kapcsol, mely több szinten is kihat a szervezetre:
 

Sportolók számára

Számos világhírű sportoló választja a hidegterápiát, többek között Cristiano Ronaldo Európa-bajnok portugál labdarúgó, csatár, vagy Usain St. Leo Bolt nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok jamaicai atléta, a 100 és a 200 méteres síkfutás világcsúcstartója. A krioterápia edzés előtt növelheti a teljesítményt, azt követően pedig segít ellazítani a testet, csökkenti a fáradtságot és az izomfájdalmakat. Ezenkívül sikerrel használják a sportsérülések rehabilitációjában, mivel rövid idő alatt képes enyhíteni a fájdalmat, valamint enyhíti az ödémát és a görcsöket.

Figyelem! A krioszauna használatát követően a vérkeringés lassú, fokozatos helyreállítását kihasználva- sikeresebb lehet a felügyelt és vezetett gyógytorna, vagy hatékonyabb lehet a masszázs is.
 

Ízületi betegségek és sérülések

Csökkenti az ízületek gyulladását és kötöttségét, enyhíti a fájdalmat, oldja az izmok görcseit. Sikerrel alkalmazható akut lágyrész sérülések, mint például izom-, ín, és szalaghúzódások esetén, de krónikus sérülések, illetve olyan állapotváltozásokban is bevethető kiegészítő terápiaként, mint a porckorong-kiboltosulás vagy sérv,  csigolyák meszesedése vagy a csontritkulás. Javasolt a műtétek utáni rehabilitáció gyorsítására.
 

Kozmetológia és bőrgyógyászat

Kiválóan alkalmas bőrfeszesítésre, a cellulitis (narancsbőr) csökkentésére. Késlelteti a bőr öregedését, valamint több bőrgyógyászati probléma kezelése is alkalmas, mint a rozacea, ekcéma és a seborrheás keratózisok.
 

Fogyókúra

A kezelést követő 3 órában a szervezet 800-1000 kcal-t éget el, mely a test visszamelegítéséhez szükséges, így elősegítheti a fogyókúrás programok sikerét is.
 

Krónikus fáradtság, depresszió, alvászavar

A hideg hatására különböző gyógyhatású hormonok, enzimek – köztük endorfin – szabadul fel. Ezáltal fokozódik a szervezet védekezőképessége, a stressz szintünk csökken. Depresszió és alvászavar kiegészítő kezeléseként alkalmazzák.
 

Szexológia

A hidegterápia hatékony gyógymód a merevedési zavarokkal küzdő férfiak számára. Alkalmazható a potencia és a libidó fokozására.
 

Nőgyógyászat

A kezelésekkel enyhíthetőek a klimaxos panaszok és a premensturációs szindróma kellemetlen tünetei.
 

Kardiológia

Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, a vegetatív jellegű érrendszeri zavarok kezelésére is ajánlott.
 

Kizáró tényezők:

  • láz
  • krónikus szív- és érrendszeri betegségek
  • akut szívizominfarktus és az infarktus utáni rehabilitációs időszak
  • magas vérnyomás betegség (vérnyomás 180/100 Hgmm-nél magasabb)
  • tuberkulózis
  • terhesség
  • 10 év alatti életkor
  • kóros vérzékenység
  • daganatos megbetegedések
  • hideg intolerancia

A Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központban (SET) nemcsak a verseny-és szabadidős sportolók, de a lakosság számára is elérhetőek a krioterápiás kezelések. Látogasson el hozzánk Ön is! Az első próba alkalom kedvezményes áron vehető igénybe.

Időpontfoglalás, bejelentkezés: setcenter.hu/elerhetosegeink


Felhasznált források:

  • Rose C, Edwards KM, Siegler J, Graham K, Caillaud C. Whole-body cryotherapy as a recovery technique after exercise: a review of the literature. Int J Sports Med. 2017;38(14):1049–1060. 
  • Banfi G, Lombardi G, Colombini A, Melegati G. Whole-body cryotherapy in athletes. Sports Med. 2010;40:509–517. 
  • Lubkowska A, Szygula Z, Klimek AJ, Torii M. Do sessions of cryostimulation have influence on white blood cell count, level of IL6 and total oxidative and antioxidative status in healthy men? Eur J Appl Physiol. 2010;109:67–72. 
  • Bleakley CM, Bieuzen F, Davison GW, Costello JT. Whole-body cryotherapy: empirical evidence and theoretical perspectives. Open access J Sport Med. 2014;5:25–36