Bokasérülések komplex fizioterápiája | setcenter

Bokasérülések komplex fizioterápiája

- 2023.11.29

A bokaficam az egyik leggyakrabban előforduló alsó végtagi sérülés, amelyek csaknem fele sporttevékenység közben történik. A tipikus ficam mellett a csont és egyéb lágyrészek is érintettek lehetnek és gyakori következmény az impingement. A legmagasabb előfordulás a 15-19 éves korosztályban van, különbség a női és férfi nem között pedig nincs.

A bokarándulások incidenciája alul van becsülve, azért is, mert 50%-a a sérüléseknek nincs ellátva a baleset bekövetkezése után. A leggyakoribb sérülési mechanizmusa a külső oldal rándulásának az előláb befelé fordulása, és a bokában létrejövő inversio és plantar flexio, és az alsó végtag kirotációja.

A leggyakoribb okok az ugrásból érkezés, talajegyenetlenségből adódó esés, ellenfél lábára érkezés sporttevékenység közben. A külső oldalszalagok, vagy egyéb képletek húzódhatnak, vagy szakadhatnak részlegesen és teljesen is, attól függően, milyen irányból és mekkora erőhatás érte a testrészt.

Tanulmányok alapján az első 2 hétben a sérülés után gyors csökkenés figyelhető meg a fájdalom tekintetében és a funkció javulása is számottevő. Leggyakoribb problémák a rándulást követően a fájdalom, instabilitás, crepitatio, gyengeség, ödéma, és merevség érzés. Ehhez társulhat funkció veszteség is, és mozgáspálya beszűkülés, szenzomotoros deficit. Mindezen tényezők széles eltérést mutatnak az akut bokarándulások esetében.

A bokasérülések fizioterápiája széleskörű lehetőségeket nyújt az akut szakaszban történő ellátásra. A krioterápia, a hőterápia, az elektroterápia, lágylézer terápia mind rendelkezésre áll ebben a szakaszban.

Különböző erősségű evidenciával rendelkező tanulmányok ajánlásai alapján a krioterápia hatásosnak tűnik a rándulások ellátására, mégpedig az intermittáló hűtés a fájdalom csökkentésének és a gyógyszeres ellátás redukálásának és a korai terhelés megkezdésének érdekében.

A hőterápia használható, pulzáló hőkezelés formájában, amivel az ödéma csökkenését érhetjük el. Az elektroterápia használata mellett és ellen is létezik bizonyíték, bizonyos esetekben szignifikáns javulás érhető el a fájdalom, az ödémacsökkenés szempontjából pulzáló áram segítségével.

A lágylézer terápia esetében is ugyanezek a szempontok mondhatóak el az akut szakaszban történő ellátás során (fájdalomcsökkentés, funkciójavítás, ödéma csökkentés).

Az ultrahang terápia nem tűnt hatékonynak a bokarándulások ellátását illetően, így az ultrahang kezelés alkalmazása nem ajánlott a klinikumban az akut szakaszban.

A hatékonynak tűnő kezelések a krioterápia, a hőterápia, elektroterápia és lézerterápia, amik használata mellett számos bizonyíték létezik klinikai alkalmazásra a bokarándulások ellátása esetében.

Zádor Petra
gyógytornász