Felkészülnek a triatlonosok - állapotfelmérés a SET-ben | setcenter

Felkészülnek a triatlonosok - állapotfelmérés a SET-ben

- 2024.02.08

Az új utánpótlás-nevelési stratégia első elemeként 2001-ben 13 sportággal indult el a Héraklész Bajnokprogram, mely mára már húsz olimpiai sportágat menedzsel. Célja, hogy a felnőttkor küszöbére kerülő legtehetségesebb 14-18 év közötti versenyzők korosztályos nemzetközi színvonalat érhessenek el. Edzőtáborokat és keretedzéseket tartanak, számos edzőt foglalkoztatnak, valamint tudományos méréseket és vizsgálatokat is biztosítanak a fiatal sportolók számára, a sikerek elérése érdekében. A Magyar Triatlon Szövetség több éve dolgozik együtt a SET központtal. Az debreceni edzőtáborban idén 20 fiatal triatlonista vehet részt. Pocsai Balázs, a szövetség utánpótlás vezetője a nekünk adott interjúban kitért a programban részt vevő versenyzők hazai és nemzetközi eredményeire, valamint a időszakos felmérések és a felkészülési folyamat részleteire. Azt is elárulta, lesz-e magyar triatlon versenyző 2024-es párizsi olimpiai játékokon.

 

Kik vannak most jelen az állapotfelmérésen?

"2023-tól az NSU újraélesztette a Héraklész programot, ami az ország legjobb utánpótlás sportolóit támogató program. Triatlon sportágból 20 fő került be ebbe a szűk keretbe, akik most az egy hetes debreceni edzőtábor programjaként vettek részt a felmérésen."

 

Milyen korúak? Milyenek a hazai és nemzetközi eredményeik?

"Ifjúsági és junior korosztályú versenyzők (15-18 évesek). A kisebbek most mutatkoznak be a nemzetközi versenyeken, de rutinosabb versenyzőink már részt vettek ifjúsági, junior Európa-bajnokságon, ahol rendszeresen dobogóra is állhatunk.  Világbajnokságot junior korosztályban rendeznek először, ahol ugyancsak a mezőny elején szoktunk végezni."

 

 

Miért fontos elvégezni a fizikai állapotfelmérést a szezon kezdése előtt?

"A Magyar Triatlon Szövetség több éve dolgozik együtt a SET központtal, ahol minden évben felmérjük válogatott sportolóinkat. Elsősorban az új sportolók adottságait, állapotát, valamint a már régebb óta a válogatotthoz tartozók fejlődését követjük nyomon. Minden évben, az alapozó időszakban tartjuk a vizsgálatokat."

 

Mennyi időközönként mérik fel a sportolók fizikai állóképességét egy szezon alatt?

"Minden évben egy felmérésre van lehetősége a szövetségnek, de az egyesületek 2-3 alkalommal is mérik sportolóikat."

 

Triatlonban mely időszakok jelentik a kiemelt szezont a sportolók részére?

"Az utánpótlás május és augusztus között versenyzik itthon. Az Európa-bajnokság júliusban, a Junior Világbajnokság október közepén lesz. Hosszú szezon vár a válogatottra."

 

 

Milyen hosszú egy felkészülési szakasz?

"Az alapozás általában októberben kezdődik egy hosszabb úszás centrikus szakasszal. Március elején meleg égövi edzőtáborban hangolódunk a kerékpárra és az intenzívebb futások is itt kezdődnek. Természetesen mindhárom sportággal foglalkozunk egész évben. "

 

Várható-e az olimpián magyar triatlon versenyzőnk?

"Lehmann Csongor már kvalifikálta magát és biztosan ott lesz a Párizsi Olimpián. 3 férfi és minimum 1 női versenyzőre számítunk a rajtvonalnál, ami triatlon sportágban figyelemreméltó eredmény a nagyobb nemzeteknél is."

 

Pocsai Balázs

Utánpótlás vezető

Magyar Triatlon Szövetség