A gerincfájdalom gyakoriságának okai - I. rész | setcenter

A gerincfájdalom gyakoriságának okai - I. rész

- 2020.06.10

Az ember lételeme a mozgás. Egészséges mindennapjainkban fel sem tűnik, hogy ízületi és izomrendszerünk mekkora igénybevételnek van kitéve. Az esetlegesen jelentkező mozgásszervi fájdalmakat átmeneti állapotnak tekintjük, és csak tartós, nagyfokú panaszok, nyilvánvaló betegség esetén fordulunk orvoshoz. Az esetek egy részében ilyenkor már csak korlátozottak a kezelési lehetőségek, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek tartós szedésére van szükség, amelyek csak tünetileg mérséklik a fájdalmat. A mozgásszervi kórképek esetén nagyon fontos tehát a megelőzés, ez biztosítja izmaink, ízületeink megfelelő működését, és alapot teremt a tartós, aktív és fájdalommentes élethez.

 A gerincfájdalom gyakoriságának okai

Számos olyan mozgásszervi eltérés létezik, mely tipikusan csak emberekben alakul ki, de talán ezek közül a legjellegzetesebb és leggyakoribb a gerincpanaszok nagy csoportja. Ennek elsődleges oka a gerinc túlterhelése, mely az előember két lábra állásával és felegyenesedésével vált erőteljessé. Ettől az időszaktól kezdve ugyanis a testsúly a gerincet függőleges irányba terhelte, és a csigolyák közötti porckorongok, a gerincet körülvevő szalagok teherbírása, a testtartást és mozgást egyaránt biztosító izmok működése az evolúció évmilliói alatt sem tudott alkalmazkodni ehhez a megváltozott helyzethez.  Emellett az elmúlt néhány évtized káros életmódbeli változásai, a tartós ülőmunka, a mozgásszegény életmód, gyakori elhízás további terhelést jelentenek gerincünkre, és fokozza a panaszok súlyosságát, gyakoriságát. Ráadásul felgyorsult életünk, a növekvő munkahelyi elvárások miatt csökken az egészségmegőrzésre, a mozgásszervi eltérések megelőzésére fordítható idő. A Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszékének több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező szakorvosai és a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ (SET) gyógytornász-gerincterapeutái együttesen komplex szolgáltatást nyújtanak Önnek. Tevékenységünk magában foglalja a SET-ben a szakorvosi vizsgálatot, a vázrendszer és a gerinc állapotának teljes körű felmérését, melynek alapján személyre szabott kezelést ajánlunk és végzünk igény szerint. 


Leggyakoribb gerincelváltozások megjelenési helyük szerint

Nyakfájás

A nyakon és a tarkótájékon jelentkező fájdalom oka gyakran a nyak melletti izomzat görcse, de hasonló panaszt okozhatnak a nyaki gerinc kopásos eltérései is. A tarkótáji tünetek olyan erősek is lehetnek, hogy a beteg vezető panasza a fejfájás. Reumatológiai gyakorlatban gyakran készül röntgenvizsgálat a nyaki gerincről, de az esetek többségében nem igazolhatók jelentős kopásos eltérések. A lágyrészek (izmok, szalagok) érintettségéből származó nyaki fájdalom gyógyszeres kezeléssel is csökkenthető, de oki kezelést, így tartós panaszmentességet csak a gerinctornával kiegészített komplex fizioterápia biztosíthat. 
A Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központban (SET) a Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszékének szakorvosai által végzett vizsgálatokkal igyekeznek tisztázni a nyaki gerincfájdalom okait és kiszűrik azokat a szövődményes eseteket (pl. nyaki gerincsérv gyanúja), ahol további vizsgálatok szükségesek. Amennyiben további szakorvosi konzultáció nem szükséges, a SET gyógytornász-gerincterapeutáival együttműködésben komplex mozgásszervi állapotfelmérés történik. Ezt követően az észlelt eltérések függvényében javaslatot tesznek a SET-ben igénybe vehető nem-gyógyszeres eljárásokra, mely elősegíti az aktuális panaszok csökkentését, és biztosíthatja a kiújulás megelőzését is. 

Hátfájás

A hátfájás kialakulásáért leggyakrabban a helytelen testtartás tehető felelőssé. A civilizációs ártalmak, így a gerinc egyoldalú, statikus terhelése, a helytelen ülés, az egyre több időt igénylő számítógép-használat miatt, a mozgásszegény életmóddal együtt a gerinc melletti izomzat gyengüléséhez vezetnek. Ez később a gerinc melletti mélyizmok másodlagos görcsét és következményes zsugorodását eredményezi, ami általában tompa, kellemetlen fájdalommal jár. Később az állandósuló tartáshiba fokozza a kopásos gerinceltérések kialakulásának veszélyét, ezért fontos, hogy a megfelelő tartást biztosító gyakorlatok megelőző jelleggel már gyermekkorban kerüljenek elsajátításra, illetve később, panaszok jelentkezése esetén a kezelés központi elemét a mozgásgyakorlatok képezzék. 
A Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszékének szakorvosai, a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ gyógytornász-gerincterapeutái által közösen végzett szakvizsgálat és állapotfelmérés tisztázhatja gerincének és vázrendszerének állapotát. Ennek alapján javaslatot tesznek Önnek egy komplex, megelőző szemléletű kezelésre, mely nem-gyógyszeres jellegű fájdalomcsillapító fizioterápiás kezeléseken túl tartalmazza a panaszok kiújulásának veszélyét csökkentő gerinctorna betanulását is.

Derékfájás

Gerincünk alsó, ágyéki szakasza a gerincoszlopunk leginkább terhelt, sérülésnek, betegségnek fokozottan kitett része. Alig van olyan felnőtt, aki élete folyamán hosszabb-rövidebb ideig ne érezne deréktáji fájdalmat. Mivel a panaszok túlnyomó többsége néhány napos fizikai kíméletet követően magától is szűnik, kezdetben sokan nem is tekintik betegségnek, inkább csak életüket átmenetileg nehezítő kellemetlenségnek. Ugyanakkor a tünetek egyre gyakrabban jelentkezhetnek, hetekig-hónapokig tarthatnak, s a tartós fájdalom, mozgáskorlátozottság a mindennapokat megkeserítő betegségként jelenik meg. 
Deréktáji fájdalmat sokféle eltérés okozhat. Bár a köztudatban „becsípődésnek”, súlyosabb panasz esetén „gerincsérvnek” tulajdonítják legtöbbször a panaszokat, szerencsére ennél sokkal gyakoribb az ágyéki gerinc élettani görbületének megváltozásából és lágyrész-elváltozásokból adódó funkcionális probléma. Utóbbi esetekben nem a gyógyszeres és nem a műtéti terápia jelenti az oki kezelést, hanem a gerinc normális statikájának és működésének helyreállítását célzó komplex eljárás. A Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központban (SET) a Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszékének szakorvosai a panaszok jellege, a korábbi orvosi szakvélemények és fizikális vizsgálat alapján tisztázzák a háttérben álló eltéréseket. Amennyiben további szakorvosi konzultációra, egyéb vizsgálatokra szükség van, akkor javaslatot tesznek erre. Ha a reumatológiai vizsgálat alapján funkcionális eltérés igazolódik, a SET gyógytornász-gerincterapeutáival együttműködésben komplex mozgásszervi állapotfelmérés történik. Ezt követően igény szerint a SET-ben komplex kezelést ajánlanak, egyaránt szem előtt tartva az aktuális panaszok csökkentését, megszüntetését és a kiújulás elkerülését is.