A helytelen tartás következményei és kezelése | setcenter

A helytelen tartás következményei és kezelése

- 2021.09.14

Léteznek-e kifejezetten a digitális eszközök használatából fakadú testtartásbeli elváltozások? Hogyan sínyli meg gerincünk egészsége a napi rendszerességű, akár több órás mobiltelefon-használatot? Milyen problémákhoz, tünetekhez vezethet ez a hétköznapokban? Mit tehetünk ellene? A témában most is Dr. Gyurcsik Zsuzsannát, intézményünk vezető gyógytornászát kérdeztük.

 

- Tapasztalsz olyan testtartás-változást a hozzád járó pácienseknél, ami kifejezetten a mobiltelefonozásnak „köszönhető”? Melyek ezek?

Gy.Zs.: Gerincünk hátulról megtekintve egyenest alkot, oldalról nézve kettős „S” görbület jellemzi. A görbületek szerepe, hogy az állás vagy a különböző mozgások során a testre ható erőket lecsillapítja, így ugrás vagy futás során sem történik károsodás. Ez a görbületi rendszer optimális nyomást jelent a gerinc különböző struktúráiban és az elmozdulások során az izmok emelő rendszere dinamikus stabilitást biztosít. A kettős „S” görbület ülés és fekvés során átalakul. Ülésnél a medence hátra billen, az ágyéki gerinc homorulata hátra ível, a háti görbület fokozódik és a fej-nyak régió előre helyeződik.

Álló helyzetben, ha telefont vagy tabletet nézünk, kézben tartva azokat, a háti gerinc és nyak az előző pozíciót veszi fel és az eszközhasználat időtartamától függően rövidebb-hosszabb ideig egy statikus, túlterheléshez vezető pozícióba kényszerül.

"A rendszeres használat idővel funkcionális izomegyensúly zavart eredményez az izmokban, amely nyaki és háti fájdalomhoz vezet."

A gerinc görbületeinek változása befolyásolja a felső végtag helyzetét és funkcióját, változatos mozgásszervi problémákat generálva. A lapocka követi a mellkasfal ívét és egy előre billent helyzetet vesz fel, amely a vállízület mozgástartományát is befolyásolja.

 

- Milyen deformálódást okozhat hosszú távon a napi több órás mobiltelefonozás, tablet használat?

Gy.Zs.: Egy kényszerített statikus helyzet először csak funkcionális (az izomegyensúly megváltozása, egyes izmok túlfeszülése, más izmok gyengülése) problémát okoz, amely tartáskorrekcióval, erősítéssel orvosolható és automatizálható. Nagyobb probléma, ha a csontrendszer adaptálódik, átalakul az izmok húzása és a gerincet érő kompressziós erők hatására, és strukturális elváltozáshoz vezet. A csont re-adaptációja már hosszabb folyamat. A mozgatórendszer különösen érzékeny gyermekkorban, amíg a csontosodási folyamat zajlik, kiemelten az intenzív növekedési (serdülőkor) időszakban. Sajnos ebben az időszakban gyakran találkozunk a gerincferdülés különböző fokozataival, amelyek hosszabb kezelési időt vesznek igénybe.

Fontos, hogy a digitális világ eszközeinek használata mellett legyen elegendő idő és inger a mozgatórendszernek, hogy elkerüljük a már leírt következményeket. Ha a munkavégzés része a digitális eszköz használata, használjunk a telefon, tablet vagy laptop tartására, emelésére szolgáló eszközt, tehermentesítve ezzel a nyakat és hátat. A gerinc mellett a felső végtag izmainak fájdalma, ínhüvely gyulladás alakulhat ki.

"Szinte már szakirodalmi kifejezés  a „mobil nyak vagy mobil hüvelykujj”."

Gyógytornász segítségével elsajátíthatóak olyan gyakorlatok, amelyek kiemelten az említett panaszokra daptálhatóak.

 

- Milyen káros hatása van a gerincünk egészségére?

Gy.Zs.: A helytelen tartás az izmokban túlfeszüléshez és következményes fájdalomhoz vezet. Kezdetben lehet gerincre lokalizált a fájdalom, de az anatómiai és funkcionális felépítésünk alapján később a felső végtagon is megjelennek a tünetek. A helytelen fej-nyak tartás karba sugárzó idegi fájdalmat, az eszköz tartása és az ujjak használata az izmok eredése vagy tapadási területének túlterheléséhez vezet, illetve keringési probléma is megállapítható. A hosszantartó ülés megviseli a porckorongot és gyakran a sérv kialakulása okozza az alsó végtag funkcionális zavarát.

"Láthatjuk, hogy a probléma komplexitása kihathat a teljes mozgatórendszerre."

Fontos, hogy odafigyeljük az első tünetekre és időben tegyünk ellene!

 

- Hogyan jelentkeznek ezek a problémák a mindennapokban? Mik az első jelek, amire oda kell figyelnünk?

Gy.Zs.: Kezdetben kevésbé figyelünk a tünetekre. Időnként jelentkezhet fájdalom, diszkomfort érzet a gerinc melletti izmokban, gyakori a fejfájás, amit más kiváltó oknak tulajdonítunk. Gyakran akkor keressük szakember segítségét, amikor már állandósul a fájdalom, zavart a napi munkavégzés, valamint a végtagokat érintő tünetek is megjelennek.

"Gyerekek esetében a látászavar (diagnosztizált probléma nélkül), gyakori fejfájás, hátfájdalom és a csökkent fizikális aktivitás felhívhatja a figyelmet arra, hogy a digitális eszköz átvette az uralmat az izmok felett."

Ülő munkát végzők esetén már meglévő mozgásszervi elváltozás részeként is lehetnek hasonló tünetek, csak azok gyakoriságára és intenzitására kellene nagyobb figyelmet fordítani.

 

- Mit tehetünk annak érdekében, hogy megőrizzük az érintett testrészek egészségét?

Gy.Zs.: Mindenképpen érdemes szakember (pl. gyógytornász) segítségét kérni. Ha még nincs panasz, de a munkavégzés része a digitális eszközök használata, akkor fontos a megelőzés és az ahhoz kapcsolódó, munkakörnyezetre adaptált tanácsadás, valamint gyakorlatok elsajátítása és rendszeres végzése. Ha a fent említett tüneteket tapasztaljuk, ne hagyjuk figyelmen kívül!

"Megtanulhatók olyan önmobilizáló, nyújtó és erősítő gyakorlatok, amelyek ellensúlyozzák a napi terhelést."

Fontos a rendszeres fizikai aktivitás, de az nem jelenthet túlterhelést a mozgató rendszernek. A fokozatosság elve mindig fontos, kezdhetjük a dinamikus, ciklikus mozgást úszással, kerékpározással, végül a futás. Mozgással foglalkozó szakember személyre szabott edzéstervet tud készíteni, figyelembe véve az aktuális terhelhetőséget és a kitűzött célt.

Ha gyermekünk esetében tapasztaljuk, hogy túl sok időt tölt a digitális eszközzel, próbáljunk közös mozgásos aktivitást, szabadidős tevékenységet végezni és a fent említett következményeket átbeszélni. Az ismeretek tükrében lehet egyensúlyt teremteni a statikus és dinamikus tevékenységek között.
------------------
Gyógytornászt keresel? Ismerd meg szakképzett kollégáinkat!
setcenter.hu/gyogytorna
------------------
Gyógytorna árainkat itt találod:
setcenter.hu/gyogytorna-arak