Külső hír megjelenítő |

Miniszteri elismerés a főgyógyszerésznek

2020, július 7 - 14:09
Buchholcz Gyula főgyógyszerész, a Debreceni Egyetem Egyetemi Gyógyszertár vezetője szakmai munkájáért Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült. A díjat Kásler Miklós minisztertől és Horváth Ildikó államtitkártól vette át hétfőn Budapesten, a Semmelweis-napi ünnepségen.

Buchholcz Gyula 2015 óta irányítja a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának gyógyszerellátását. Főgyógyszerészeként fő célkitűzése, hogy a gyógyszerellátás színvonalát folyamatosan fejlessze, illetve hivatását, a kórházi gyógyszerészetet, az azt megillető rangjára emelje. Igazgatása alatt valósult meg a gyógyszerlogisztika eszközparkjának korszerűsítése, és a szállítási folyamatok racionalizálása

Fejlesztési elképzeléseinek köszönhetően az antibiotikum stewardship implementálása mellett számos új szaktevékenységet vezettek be. Olyan jövőbe mutató megoldások vertek gyökeret, mint a high-tech eszközparkot alkalmazó szoftveresen támogatott onkológiai terápiatervezés, és citosztatikum készítés, valamint az angolszász mintát követő osztályos gyógyszerészi jelenlét- olvasható a Buchholcz Gyula szakmai tevékenységét összefoglaló méltatásban.

A főgyógyszerész a kor követelményeinek megfelelő kötszer és infúzió raktárakat alakított ki a Debreceni Egyetemen, átformálta a más intézetek felé történő gyógyszerátadás gyakorlatát, valamint megreformálta a beszállítók szolgáltatási tevékenységének minőségi követelményeit. Részt vállalt az eszköz- és felületfertőtlenítő politika megújításában, és irányításával egy új, betegszintű gyógyszerelésre is alkalmas számítógépes gyógyszergazdálkodási programot vezettek be.

Törekvéseinek köszönhetően a Sürgősségi Klinikán a legfontosabb életmentő és sürgősségi készítményekből gyógyszer depót alakítottak ki, valamint szigorú kontroll alá került a pszichotróp szerek hozzáférése, a klinikai gyógyszerszobák elektronikus készletnyilvántartása, és az osztályokon végzett keverékinfúzió készítés is.Szakmai elhivatottságával, következetességével olyan klinikai gyógyszerészi példát mutat, amely hatására az Egyetemi Gyógyszertár vonzereje egyre nagyobb a hallgatók és a pályakezdő gyógyszerészek körében - írják a méltatásban.  

Felkészültsége, céltudatossága, határozott egyénisége alkalmassá tette, hogy a munkahelyi vezetői feladatok mellett éveken keresztül töltsön be tisztséget számos szakmai szervezetben.

Buchholcz Gyula 2013-ban megkapta a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság „Societas Pharmaceutica Hungarica” emlékérmét.

Kiemelkedő, több éven át nyújtott magas szintű és lelkiismeretes szakmai munkáját pedig idén Miniszteri Elismerő Oklevéllel jutalmazták.  A kitüntetést hétfőn a Pesti Vigadóban tartott Semmelweis-napi ünnepségen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár adta át.

Sajtóiroda - CzA
Fotó: EMMI/ Bartos Gyula