Külső hír megjelenítő |

Babafészek a koraszülötteknek

2020, július 31 - 16:05
A Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája a koraszülöttek fizikai és idegrendszeri fejlődését segítő textil eszközöket kapott az Alapítvány az Alapítványokért Plüss Kommandójától. A több mint egy millió forint értékű adományt pénteken adta át.

Plüss ölelő kezek, ultrahangozáshoz sapkák, “J” formájú babatámasztók, pocakfészek lepedő, átkötő sál, pamut anyagból készült, koraszülött babaszemüvegek.

Többek között ezekből az inkubátorba helyezhető, új magyar fejlesztésű orvosi textil eszközökből áll egy úgynevezett babafészek, amelyből a Gyermekgyógyászati Klinikának három méretben, összesen 340 darabot ajánlott fel a Plüss Kommandó. A kezdeményezést Nyilka Ildikó, az Alapítvány Az Alapítványokért kuratórium elnöke indította el.

- A Plüss Kommandó programban bárki ajánlhat fel plüss figurát, amit aztán meg lehet vásárolni. Az így befolyt és a felajánlott pénzt különböző társadalmi kezdeményezésekre fordítjuk. A jelenlegi, a "Koraszülött Hadművelet" nevet viseli. A cél, hogy valamennyi magyarországi koraszülött osztályt felszereljük ilyen orvosi textil eszközökkel, valamint később életmentő inkubátor vezérlőkkel és fénytakarókkal, összesen 300 millió forint értékben – ismertette a Nyilka Ildikó

A Plüss Kommandó eddig a Gyermekgyógyászati Klinikával együtt, az ország 13 koraszülött osztályának adott át, egyenként több mint egy millió forint értékű textileszköz adományt. 
Az eszközök egy több évtizedes problémára jelenthetnek megoldást a koraszülöttek gondozásában.

- Mindezeket eddig más megoldásokkal, például összetekert takarókból kialakított fészkekkel oldottuk meg . Ezek az eszközök nem csak a koraszülöttek idegrendszeri fejlődésében fontosak, hanem abban is, hogy az ízületeik jól fejlődjenek, ne alakuljanak ki felfekvések. A babafészkeket akár a koraszülött-, újszülött mentés során a mentőautóban is használhatjuk- mondta Riszter Magdolna, a DE KK Gyermekgyógyászati Klinika, Neonatológia szakorvosa.

A Debreceni Egyetem szakemberei az ünnepélyes átadáson hangsúlyozták, a koraszülött babáknak az a legjobb, ha minél több időt töltenek a szülő mellkasán, bőr-bőr kontaktusban. Erre azonban nincs lehetőség egész nap, ezért többek között a babafészekkel próbálják megteremteni azt a biztonságérzetet, amire a piciknek szükségük van. 

- Nagyon fontosak ezek a puha textilek az ápolási folyamatban, illetve abban, hogy a babáknak azokat a körülményeket biztosítsuk, amelyek a legalkalmasabbak a fejlődésük szempontjából. Ez nagyon nagy segítség – hangsúlyozta Nagy Andrea, a DE KK Gyermekgyógyászati Klinika, Általános Gyermekgyógyászat, Koraszülött Intenzív Osztály klinikai főorvosa.


A Gyermekgyógyászati Klinika két osztályán évente mintegy  800 koraszülöttet és beteg újszülöttet látnak el. Ehhez összesen 40 inkubátor és 20 kiságy áll rendelkezésre az intézményben.

Sajtóiroda - CzA