Külső hír megjelenítő |

A DE-n képzik az Elnöki Őrség tagjait

2021, január 21 - 11:17
A Debreceni Egyetemen szerdán kezdődött a Köztársasági Elnöki Őrség munkatársainak egészségügyi tréningje. A legmodernebb eszközökkel felszerelt Interaktív Orvosi Gyakorlati Központban a legmagasabb szintű helyszíni egészségügyi ellátásra készítik fel az őrség tagjait.

A Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrség kiválasztott műveleti és személyvédelmi munkatársai vesznek részt azon a speciális tréningen, amelynek első részét a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Műtéttani Tanszék Interaktív Orvosi Gyakorlati Központjában tartják.

- Néhány éve kezdünk el azon dolgozni, hogy a sürgősségi medicina részvételével, olyan speciális oktatási forma jöhessen létre, ami nem a betegágy melletti oktatásra épül.  A folyamat részeként jött létre az egyetemen az ország egyik legjobb szimulációs központja, ahol az alapműveleteket, az életmentő beavatkozásokat szimulációs babákon, előre megtervezett gyakorlatok során, átgondoltan lehet megtanulni, majd azt éles helyzetekben alkalmazni – tájékoztatott Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke, a Sürgősségi Orvostan Tanszék vezetője a tréning megnyitóján.

Az elit egység tagjai különleges szimulációs eszközök segítségével sajátíthatják el, illetve erősíthetik a taktikai sérültellátás elméleti és gyakorlati alapjait.

- Az egyetem és az Általános Orvostudományi Kar számára is nagyon fontos az, hogy a 21. századi technikával felszerelt központnak köszönhetően részt vehetünk nem csak az orvostanhallgatók, hanem akár a fegyveres erők képzésében is. A központ az orvosképzésen-továbbképzésen túl helyet és eszközt biztosít a speciális sérültellátást oktató képzési formáknak is. Minél többen sajátítják el a legmagasabb szintű egészségügyi ellátást, annál több életet lehet megmenteni – hangsúlyozta Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) dékánja.

Mi történik, ha megsérül az elnök vagy a védelmi csapat tagja?  Hogyan részesítsék a lehető legmagasabb szintű helyszíni egészségügyi ellátásban a megsérült védett személyeket a kiemelt személyvédelmi feladatok ellátásával párhuzamosan? Ezekre a feladatokra is felkészítik az őrség munkatársait a Debreceni Egyetemen tartott képzésen.    

- Ez az első, kifejezetten személyvédelmi szakembereknek tartott taktikai sérültellátó tréningnap, amely akár egy hosszabb távú, magas szakmai színvonalú fejlesztő munka kezdete lehet a Köztársasági Elnöki Őrséggel – mondta Németh Norbert, az  ÁOK oktatási dékánhelyettese, a Sebészeti Műtéttani Tanszék és az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ vezetője.

A tréning létrehozója és vezetője Gulyás Gábor mentőtiszt, a Sürgősségi Orvostan Tanszék gyakorlati oktatója, az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ munkatársa pedig azt emelte ki, hogy a hosszú távú együttműködés során, egy olyan képzési rendszert szeretnének kifejleszteni, amelyben a szakemberek elsajátítják a nemzetközi taktikai sérültellátási irányelvekben foglalt korszerű alap- és emelt szintű beavatkozási technikákat. A végzett résztvevők az elsajátított tudást a gyakorlatban alkalmazva, extrém körülmények között is profi sérültellátókká válnak. Szükség esetén biztos kézzel menthetik meg a rájuk bízott védett személyek vagy társaik életét.

Pomozi Sándor ezredes, az egység parancsnoka szerint megtisztelő, hogy a nagy hírű Debreceni Egyetem befogadta, és teret adott a kezdeményezésnek, és az első pillanattól támogatóan, kreatívan állt a speciális feladat, kihívás elé.


A Köztársasági Elnöki Őrség tagjainak egészségügyi tréningje a jövő héten folytatódik a Debreceni Egyetemen.

Sajtóiroda - CzA