A gyógytorna ereje – nem mindig a műtét az egyetlen megoldás! | setcenter

A gyógytorna ereje – nem mindig a műtét az egyetlen megoldás!

- 2023.09.26

Az aktív sportolói életet folytatók körében nem idegen a sportsérülés fogalma, mely akár karrierjük elvesztésével is járhat. Sérülések azonban nemcsak verseny- vagy épp szabadidő sportolókat érhetnek, hanem tulajdonképpen bárkit, aki valamilyen fizikai aktivitást folytat, vagy épp ellenkezőleg, a mozgásszegény életmód következtében kialakult ízületi merevség és izomgyengeség végett küzd komoly fájdalmakkal. Ezek a sérülések sokféle formában és súlyosságban manifesztálódhatnak, és gyakran szükségessé teszik a megfelelő orvosi kezelést és rehabilitációt.

Az emberek gyakran nem rendelkeznek elegendő információval a terápiás lehetőségekről, és az azonnali eredményt remélve a műtét mellett döntenek, nem mérlegelve azt, hogy sokan döntenek a kevésbé invazív, kevesebb kockázattal járó, gyakran hosszabb távra szóló megoldás mellett. Bármilyen műtét kockázattal jár, nem beszélve arról, hogy a műtét utáni fájdalom sokszor magasabb, mint a konzervatív terápia kezelései során, nem beszélve arról, hogy a műtétek után az érintett testrészek teljesítménye csökkenhet.

Berettyán Nóra a debreceni Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ (SET) PR és marketing vezető munkatársa 7 éves kora óta aktív sportolói életet él. 31 éve teremkézilabdázik, 12 éve pedig strandkézilabda formájában is hódol a sportágnak. 2022-ben Európa legrangosabb strandkézilabda kupasorozatának, a Strandkézilabda OVB Beach Girls Champions Cup 2022 győztes csapatának oszlopos tagja, ahol 16 ország bajnokai mérték össze tudásukat. Hetente legalább kétszer vett részt edzéseken. Mellette főállásban dolgozik, egy 8 éves gyermek édesanyja.

 


forrás: magánarchívum
 

„Azt gondolom, elmondhatom, hogy fizikálisan rendszeresen karbantartott volt az izomzatom. Legalább hetente kétszer jártam edzésekre, (…) májustól egészen augusztus közepéig a strandkézilabdára készültem, ősszel kezdődtek a teremkézilabda edzések, hétvégén pedig többnyire meccsek zajlottak.”

Semmilyen komolyabb előjel nem utalt arra, hogy Nóri mindennapjainak a sporthoz való szoros kötődése hamarosan teljesen megváltozik, ugyanis 2023. augusztus 9-én súlyos sérülés érte sportpályán.

„Egy szerda esti kézilabda edzés során egy egyszerű lépés következtében nagyon erős háti, lumbális fájdalmat éreztem, melynek következtében sem kiegyenesedni, sem pedig megmozdulni nem tudtam. Lefektettek a pálya szélére és csak abban a pózban voltam képes feküdni. Azelőtt soha nem volt semmiféle problémám a derekammal. Nyilván a szezon kezdetén az alapozó edzések során felmerült némi egészséges izomláz, de összesen ennyi.”

Nórit mentőautóval kórházba szállították. Mivel az RTG vizsgálat nem mutatott törést, onnan a sebészetre irányították. Jobb alsó végtagi gyengeséget és zsibbadást is érzett, ezért még aznap este CT vizsgálatot végeztek, ahol megállapították, hogy az LV-ös csigolyánál egy kiszakadt porckorongsérv látható, mely az S1-es ideggyököt komprimálja.

„A legrosszabb volt ebben a helyzetben az  a végtelen kiszolgáltatottság. Minden apró mozdulatra kegyetlen fájdalmam volt, potyogtak a könnyeim. Nem tudtam megmozdulni, nem volt erő a lábaimba, nem tudtam felkelni még segítséggel sem.  A mosdóra sem tudtam kimenni, ami egyre kellemetlenebb lett. Így se inni, se enni nem akartam, mert a kiszolgáltatottság érzése, hogy hogyan jutok el a mosdóra, teljesen felőrölt.”

Az idegsebész részletesen vázolta a helyzetet. Megmutatta a CT eredményt, elmondta, hogy ez olyan mértékű kiszakadás, amelynél műtétre van szükség.

Egyből azon gondolkodtam, hogy hogyan fogom tudni ellátni a gyermekemet, mennyit időt kell kórházban töltenem. A másik, ami szintén aggasztatott az az, hogy hogyan fogok tudni dolgozni. Létesítményvezetőként egy rendezvény ideje alatt rengeteget kell sétálni a helyszínen. Tudtam előre, hogy mikor és hogyan lesznek a nagyobb eseményeim. És tudtam, hogy valahogy ezeket meg kell oldanom.”

A sebészet után a neurológián azonnal megkezdték Nóri kezelését, hiszen idegi sérülés következtében az első 24-48 óra kulcsfontosságú. Minél hamarabb kezdődik meg a rehabilitáció, annál nagyobb az esély a teljes vagy részleges funkcionális helyreállításra. Az azonnali orvosi ellátás illetve elsősegélynyújtás lehetővé teszi a sérült számára, hogy gyorsabban visszatérjen a sporttevékenységeihez vagy akár napi rutinjához. A megfelelő kezelési módok alkalmazása segít minimalizálni a gyógyulás idejét. Ha a beteg nem kap megfelelő kezelést, akkor később komplikációk alakulhatnak ki, például fertőzések, izomsorvadás vagy krónikus fájdalom. Súlyos sérülés esetén pedig az időbeni kapott orvosi segítség akár életmentő is lehet.

Nórit szerda este szállították kórházba, onnantól kezdve folyamatos konzílium zajlott. Nagyon erős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szteroidos infúziókat kapott, hogy levigyék a gyulladást. Szerencsére a szervezete nagyon jól reagált. Azonban a CT vizsgálat mellett egy pontosító MR vizsgálatra is szükség volt, hogy elvégezhessék a műtétet.

"Csütörtök reggel bejött hozzám Prof. Dr. Szántó Sándor reumatológus és egyetemi tanár, akivel a SET-ben dolgozom együtt. Megvizsgált és sajnos azonnal mondta is, hogy mi lesz a probléma, ugyanakkor biztosított arról, hogy mindenben támogat és segíti a gyógyulást. Számomra Ő egy nagyon mélyen tisztelt ember és orvos. Hálás voltam azért, hogy bejött és törődött velem. Igyekezett mindent elmondani, hogy mi és hogyan fog történni. Elmondta, hogy az esetemben nem javasolja a műtétet, de várjuk meg a képalkotó vizsgálatok pontos eredményét és mindenben konzultáljunk. Egyeztetett a kórházi orvosokkal is. Szavai végtelen nyugalmat adtak, és végtelen bizalmam volt benne.”

 

 

A pontosító MRI vizsgálat eredményei szerint Nóri gerincsérvének szakadása nagyon rossz helyen történt, ráadásul befelé, a gerincpálya irányába, így tulajdonképpen ki kellett volna venni az egész porckorongot, amely nagyon kockázatos beavatkozásnak ígérkezett. Bízva Prof. Dr. Szántó Sándor szavaiban, a konzervatív terápiát választotta, mely fizikoterápiát, és rendszeres gyógytornát jelentett a jövőre nézve.

„Igazából itt kezdtem el megérteni vagy felfogni, hogy mekkora is a baj. Hogy ez az egész mennyire megfogja változtatni az életem. 7 éves korom óta a sport mindig is az életem része volt és ott tudatosult bennem, hogy ez most teljesen meg fog változni. Azt hogy milyen mértékben, azt még nem tudtam felmérni. Egyeztettem Szántó professzorral, aki megerősített abban, hogy jó döntést hoztam azzal, hogy a műtét helyett a konzervatív terápia mellett döntöttem. Tájékoztatott arról, hogy a gerinc stabilizálásában nagyon fontos szerepet játszanak a core izmok, ezért már az akut fázisban el kell kezdeni a gyógytornát, ezért másnap már küldi is a gyógytornászt.”

Szombat reggel kezdetét vette Nóri fizikoterápiája. A SET egyik kiváló gyógytornászával, Kathi Enikővel kezdték meg a közös munkát.

 

 

 

„Mivel a szöveti gyógyulás folyamatának első fázisában a sérülés területén ödéma, gyulladás alakul ki, ilyenkor a legfőbb cél a fájdalomcsillapítás, az izomspazmus oldása, illetve az adott szakasz stabilizálása. A fájdalomcsillapítás elektroterápiás kezelésekkel, manuálterápiával valósul meg illetve mozgásterápia is történhet.” (Kathi Enikő, a SET gyógytornásza)

A legelső gyakorlatokat eleinte még csak fekvő helyzetben végezte, hiszen lábra sem tudott állni. A legegyszerűbb nyújtási és lábmozgatási gyakorlatokat végezték. Az intenzitást és az ismétlésszámot ebben a szakaszban nagyban meghatározza a páciens által érzett fájdalom.

„Az első gyógytorna kegyetlen volt. Minden mozdulatért meg kellett küzdeni. Nehezen érti meg ilyen helyzetben az agy, hogy ami még 4 napja ment, az ma a lehetetlennel tűnik. De tudtam, hogy nincs más lehetőség, el kell felejteni a szomorúságot, az elkeseredettséget és felvenni a harcot.”

Már az első gyógytornát követően szombaton délután már lábra állt, és járókeret segítségével ugyan, de képes volt kimenni a mosdóra. Ekkor maga is úgy érezte, hogy van kiút, és kezdetét vehette a gyógyulás folyamata.

Elmondása szerint, soha semmilyen problémája nem volt a derekával. Egyetlen rossz lépés következtében azonban egy, már kialakult és ideje hordozott gerincsérv kiszakadt a helyéről, mindenféle előzmény nélkül. A SET-ben dolgozók nemcsak a sportegyesületek, de a szabadidő sportolók számára is nyújtanak sportolói állapotfelmérést ahol a központ szakemberei széleskörű diagnosztikai eljárásokkal és a legmodernebb gépekkel mérik fel a sportoló aktuális állapotát, sportág specifikusan nyújtanak segítséget sportorvosi, dietetikai és gyógytornász konzultáció formájában. Ennek révén javítható az edzés hatékonysága, könnyebben elérhető a maximális teljesítmény, megelőzhetőek az olyan traumatikus sérülések, mint ami Nórival is megtörtént.

Sorozatunk első részében Berettyán Nóra kézilabda sportoló történetén keresztül megismerhettük, hogyan változhat meg az élet egy pillanat alatt csupán egy egyszerű mozdulat következtében. Nóri komoly kihívások elé néz a jövőt illetően, de nem adja fel. Elhatározta, hogy műtét nélkül, konzervatív terápiával fog meggyógyulni. Vajon sikerülhet?

Kövessétek figyelemmel a történetét, és fedezzétek fel, hogyan segít a SET csapata abban, hogy Nóri műtét nélkül is talpra állhasson egy ilyen komoly sérülést követően a célzott gyógytorna és a fizioterápiás kezelések erejével. A történet folytatása hamarosan érkezik!