Táplálkozási mítoszok | setcenter

Táplálkozási mítoszok

- 2024.02.15

Napjainkban egyre tudatosabban törekszünk arra, hogy az egészségesen táplálkozzunk. Azonban ezzel párhuzamosan rengeteg információ kering, amelyek csak féligazságok, ráadásul gyakran ellentmondanak egymásnak. Ebben a cikkben megvizsgálunk két olyan közismert táplálkozási mítoszt, amelyekkel bizonyára már te is találkoztál, sőt, még az is lehet, hogy mindeddig igaznak vélted őket!

 

 

  • Reggel éhgyomorra egy pohár citromos víz méregteleníti/lúgosít/fogyaszt

 

Reggel éhgyomorra egy pohár citromos víz semmilyen jótékony hatással nem rendelkezik a felsoroltak közül. Mint ahogy nincsenek „fogyasztó” ételek és italok, úgy méregtelenítő és lúgosító élelmiszerek sem. A szervezetünk tökéletesen szabályozza a ph-értékét és működteti a méregtelenítő funkcióit, anélkül hogy felcímkézett „csodaszerekkel” próbálnánk ebbe beleszólni. Nagyon jó hidratáltan kezdeni a napot, erre azonban tökéletes a csapvíz, ásványvíz is.

 

 

  • Nem szabad gyümölcsöt enni étkezés után, mert „megrohasztja” az ételt a gyomrunkban

 

Fontos, hogy minden olyan étkezési tanácsot fenntartásokkal fogadjunk, ami korlátozza a zöldség-és gyümölcsfogyasztást. Gyümölcs nyugodtan szerepelhet főétkezés után desszertként friss vagy aszalt gyümölcs formában, hozzájárulva ezzel is a napi gyümölcsbevitelünkhöz. A fent említett tévhit alapjaiban véve azért nem igaz, mert az elfogyasztott ételt a gyomrunk emésztés során összekeveri, így nem történhet meg az, hogy a gyümölcs felül marad és így bármilyen negatív hatást gyakorolna a szervezetünkre.

 

 

Számos további tévhit kering az egészséges táplálkozás témakörén belül, amelyekkel jó ha tisztában vagy és ezekben a SET dietetikus szakemberi készséggel állnak a segítségedre. Ne feledd, hogy étkezési tanácsért esetében mindig érdemes szakemberhez fordulnod! Hasonló hasznos tartalmakért böngéssz az oldalon található blogcikkek közül, illetve kövess minket közösségi oldalainkon.