Vitaminok és ásványi anyagok - nélkülözhetetlen tápanyagaink | setcenter

Vitaminok és ásványi anyagok - nélkülözhetetlen tápanyagaink

- 2024.01.24

Az őszi-téli hónapokban különösen oda kell figyelnünk arra, hogy megfelelő táplálkozással elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot fogyasszunk.

Ezek olyan energiát nem adó tápanyagok, melyek nélkülözhetetlenek egészségünk vagy sportteljesítményük szempontjából. A különböző vitaminok más-más folyamatban vesznek részt a szervezetünk működésében. Egyes vitaminok az emésztésben és energiaszolgáltatásban játszanak fontos szerepet, míg mások a hormon-, immun- vagy idegrendszer működését támogatják. Emellett nélkülözhetetlenek a sejtek és szövetek regenerációjához. Hogy pontosan mennyire van szükségünk, több tényezőtől is függ, ilyen az: életkor, nem, fizikai aktivitás mértéke és anyagcsere folyamatok.
 

 

Azért is nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszuk őket, mert az elégtelen és a túlzott vitaminbevitel is hathat negatívan az egészségünkre. Vitaminhiányos állapot jelentkezhet emésztőrendszeri betegségek esetén, de kiemelendő, hogy nem megfelelő táplálkozási szokások, korlátozott étrend, „fogyókúrák” és a „divat diéták” következménye is lehet.

Ahhoz, hogy elegendő mennyiségű vitaminhoz jusson a szervezetünk nem feltétlen szükséges étrend-kiegészítőkhöz nyúlni. A változatos és kiegyensúlyozott étrend segít biztosítani, a szervezetünk számára minden szükséges tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot.

 

 

A D-vitaminról:

 

Az egészség és a sportteljesítmény szempontjából a D-vitamin kulcsfontosságú tápanyag, melynek elegendő bevitelére különösen oda kell figyelnünk az őszi-téli hónapok során. Hiánya növelheti a megbetegedések és sérülések kockázatát.

-    zsírban oldódó vitamin
-    aktív hormon

 

Szerepe:

  • Csontrendszer egészsége
  • Izomzat felépítése és működése
  • Immunrendszer támogatása

 

Forrása:

  • Napfény: UVB sugarak hatására képződik a szervezetben
  • Étrendi források: tojás, tejtermékek, halak és a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek lehetnek
  • Szükséglet: 2000-4000 NE között