Hogyan tud egy gyógytornász segíteni sportsérülés esetén? | setcenter

Hogyan tud egy gyógytornász segíteni sportsérülés esetén?

- 2021.07.06

A Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ vezető gyógytornászát, Dr. Némethné dr. Gyurcsik Zsuzsannát kérdeztük arról, hogyan tud egy gyógytornász sportsérülés esetén segíteni, milyen eszközök állnak a rendelkezésére, illetve mikor érdemes egyáltalán szakemberhez fordulni?

Gy.Zs.: A gyógytornász ismeri az emberi test anatómiáját, annak komplex funkcióját. Szemünk érzékeny a megváltozott mozgásra, kezünk a fiziológiástól eltérő szöveti állapotra. Tudjuk a mozgásszervi elváltozások okait, azok hátterét, klinikai képét, fizikális diagnosztikáját és az evidenciákon alapuló terápiás lehetőségéket. A sport területén a legfontosabb szempont a megelőzés lenne, sport-specifikusan felkészítve az emberi testet. Sérülést követően ismernünk kell annak mechanizmusát, rekonstrukciós lehetőségét, a posztoperatív és rehabilitációs mozgásterápiát. Amennyiben nem szükséges műtéti beavatkozás, a konzervatív kezelés, annak módszerei rendelkezésre állnak és megtörténik a funkcionális helyreállítás.
 

"A gyógytornász munkája kiterjed a fájdalom csökkentésre, a mozgástartomány növelésre, erő-, állóképesség-, gyorsaság fejlesztésre, az egyensúly és koordináció javításra. A cél, hogy a sportba történő visszatéréskor a sérült vagy műtött terület ne hiányzó „puzzle” darab legyen a mozgató rendszerben, hanem teljesen integráljuk vissza a teljes test mozgásába, az összhang érdekében."

Mikor érdemes gyógytornászhoz fordulni?

Gy.Zs.: A mozgás jótékony élettani hatása nemcsak a mozgásszervi problémáknál kedvező. A gyógytornász képesítést kap arra is, hogy a neurológiai, belgyógyászati eltéréseket kezelje. Gondolhatunk légzőszervi betegségre is, ahol a köhögés és váladékürítés a fő tünet, vagy a cukorbetegségre, a magas vérnyomásra, a túlsúlyra, amelyek mozgással is befolyásolhatóak.

Sport esetén figyelhetünk arra, hogy a tünetek vagy diszkomfort érzet mikor jelentkezi. Ennek fokozatai, ha a fájdalom csak a terhelést követően jelentkezik, esetleg már terhelés alatt, de még nem befolyásolja a teljesítményt vagy már igen, illetve állandó és már a mindennapi aktivitást is zavarja.
 

"Ajánlott már akkor felkeresni a gyógytornászt, ha a terhelést követően jelentkezik a probléma, ilyen esetben gyorsan orvosolható az eltérés és elkerüljük a későbbi kompenzációkat, következményes fájdalmat."

Felgyorsíthatja a sportsérülések rehabilitációját az otthon végzett gyógytorna? Mikor kérjük ki a szakértő tanácsát?

Gy.Zs.: Az otthon végzett gyógytornának nagyon nagy a hatékonysága, ha valóban elvégezzük a szakember által betanított gyakorlatokat. A helyreállító folyamat során fontos, hogy a mozgatórendszer elegendő ingert kapjon és a regenerációhoz szükséges időtartam is biztosított legyen. Az otthon végzett gyakorlat elég, ha két-három sérülés-specifikus gyakorlatot tartalmaz, meghatározott ismétlésszámmal, de nem jelent extra terhelést az ellenőrzött mozgásprogram mellett.

Ha nincs lehetőség rendszeres, ellenőrzött gyógytornára, havonta legalább egy alkalommal személyes találkozó formájában kérjük ki a gyógytornász tanácsait. A rendszeres mozgás a szervezet adaptációját eredményezi és szükség lehet a gyakorlatok módosítására, az intenzitás és ismétlésszám változtatására.

A mai modern, digitalizált élettérben könnyen megoldható az otthoni torna. A kamera segítségével a gyakorlatok korrekciója, a helyes kivitelezési mód betanítása, a gyakorlatok és az esetleges szubjektív tényezők átbeszélése, szemben a telefonos vagy e-mail alapú konzultációval. A személyes jelenlétet semmi nem pótolhatja, egyértelmű, hogy a hatékonyság ebben az esetben a legjobb, nem beszélve a különböző manuális technikákról, de az otthoni gyakorlat végzése csökkentheti a sérülés helyreállítására szánt időt vagy a műtét utáni rehabilitációs időszakot.

 

Milyen eszközök állnak rendelkezésre gyógytorna során, mi az, amit érdemes otthonra is beszereznünk?

Gy.Zs.: Az eszközök széles tárháza és kombinálhatósága áll rendelkezésünkre. Az alkalmazhatóságot a kezelt probléma, az életkori sajátosságok, az egyéni képességek és a gyógytornász fantáziája határozza meg. A gyógytornász posztgraduális képzések keretében is megtanulhatja a különböző eszközök alkalmazásának lehetőséget.

Az eszközök otthoni ajánlását meghatározza, hogy milyen problémát kezelünk, az anyagi lehetőségek és az eszköz iránti szimpátia, de nem cél, hogy a páciens otthona tornateremmé váljon. Az eszközt leginkább az otthon végzett gyakorlatok határozhatják meg.

Kedvelt eszközök a fizioball, softball (nagy, kis labda), amely nemcsak gyakorlatok végzésére, hanem ülő munka esetén ülőfelületként is funkcionálhat. A Thera-band rugalmas szalagok sokrétű, színes gyakorlatokat hordoznak magukban, de fontos, hogy a szalag használata előtt konzultáljunk gyógytornásszal és tisztázzuk a helyes húzás és pozícionálás fizikai szabályait.

Népszerűek a kézi vagy tépőzáras súlyzók, amelyek méretét és súlyát a kitűzött cél jelentősen meghatározza. A változatos felületű hengerek, labdák, rúgós vagy csúszó eszközök is könnyen beszerezhetőek sport üzletekben. Ha nincs lehetőség eszköz vásárlására, kérjük a gyógytornász segítségét és otthoni használati tárgyakat kreatívan „átalakítja” tornaeszközzé!

 

Sok sportolót látni kineziotape-pel, ennek az alkalmazását könnyen el lehet sajátítani?

Gy.Zs.: Nem csak sportolók, hanem a hétköznapi emberek körében is kedvelt eszköz. A nem elasztikus tape-eket általában a sportban használjuk a különböző struktúrák védelmére, részleges immobilizációra.

Az elasztikus tape nem tartalmaz gyógyszert, hatása a következőkben nyilvánul meg: limitálja, de nem korlátozza a mozgást (sérülésfüggő felhelyezés!), támogatja az izomaktivitást, megemeli a bőrt, javítva a keringést és az anyagcserét. A pamut alapú anyag nem irritálja a bőrt, víz és légáteresztő, de nem leáztatható. Egy adott tape felhelyezése akár 5-10 napig is hatékony, nem kell naponta cserélni.
 

Alkalmazásához és a felhelyezéshez szükséges az anatómiai és funkcionális ismeret, nem elsajátítható az internetes világból!

A gyógytornászok posztgraduális képzések keretében tanulják meg a felhelyezés szabályait, amelyet manuális készség szintjére kell fejleszteni. FONTOS! A tape felhelyezést mindenképpen bízzuk szakemberre, ne próbálkozzunk otthon, mert lehetséges, a nem kívánt hatást érjük el!


Gyógytornászt keresel? Ismerd meg szakképzett kollégáinkat!
https://setcenter.hu/gyogytorna

Gyógytorna árainkat itt találod:
https://setcenter.hu/gyogytorna-0