Interjú Morvai Anna erőnléti edzővel | setcenter

Interjú Morvai Anna erőnléti edzővel

- 2024.09.16

Szeretnél erősebb lenni, elkerülni a sérüléseket, és mindig a legjobb formádat hozni a sportban? Morvai Anna, a SET erőnléti edzője 12 év sportolói tapasztalattal a háta mögött dolgozik a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központban. Sérülése után erőnléti edzőként és sportrehabilitációs trénerként folytatta tovább a pályafutását, hogy más sportolók számára segítsen megelőzni a sérüléseket, adott esetben végig kísérje, irányítsa a rehabilitáció folyamatát. Anna szenvedéllyel és szakértelemmel adja át tudását minden kliense számára. Legyen szó hobbi szinten végzett mozgásformáról, vagy akár versenyszintű felkészülésről, minden esetben személyre szabott terápiát állít össze, hogy a páciensek a hatékonyan, de biztonságosan érjék el csúcsformájukat, vagy épp térjenek vissza korábbi teljesítményükhöz.

 

Sportoltál?

"Igen. 12 évig röplabdáztam. Egész komoly szinten űztem a sportágat, játszottam NB2 és Extraligában is. Sajnos a legutolsó mérkőzésemen 2016-ban, elszakadt a keresztszalagom. Ott vége szakadt a versenysportnak."

 

Mi motivált arra, hogy erőnléti edző/sportrehabilitációs tréner légy?

"Már gyerekkoromban is tudtam, hogy edző szeretnék lenni. Első körben személyi edzőnek készültem. Célirányosan jelentkeztem az egyetemre, és a diplomám megszerzését követően elvégeztem a személyi edző tanfolyamot is. A sérülésem után, a rehabilitációból erőt merítve döntöttem el, hogy olyan irányba szeretném magam tovább képezni, ami egyszerre öleli fel a sportrehabilitációt és az erőnléti edzést. A célom, és egyben a motivációm is az, hogy megelőzzem a sérüléseket a pácienseimnél, erősebbé tegyem őket."

 

Milyen típusú sportolók fordulnak meg nálad leggyakrabban? Döntően milyen problémákkal szoktak felkeresni?

"Majdnem minden sportággal találkoztam már, az eseteimet illetve, viszont dolgoztam sok rekreációs sporttevékenységet űző pácienssel is. A leggyakoribb problémák a boka illetve térd fájdalmak és sérülések, valamint a törzs gyengeségéből adódó problémák, amik vagy az alsó, vagy a felső végtagban mutatkoznak meg."

 

Mik a legtipikusabb hibák, amelyeket sportolók elkövetnek az erőnléti edzések folyamán?

"Tipikus hibák közé sorolnám az alapos bemelegítés/mozgás előkészítés hiányát, illetve a helytelen gyakorlat kivitelezést is, pláne, ha nagy súllyal történik a végrehajtás."

 

Mi a helyzet a táplálkozással? Mennyire befolyásolja az erőnléti fejlődést?

"A helyes táplálkozás hozzájárul az erőnléti fejlődéshez, ez egy általános tény. Erről a dietetikus kolléganőnk tud hasznos tanácsokat, tippeket adni."

 

Hogyan ismerhető fel a túledzettség, és mit lehet tenni ellene?

"Az illető demotivált, fáradt, kimerült. Nem lehet nála tovább fokozni a teljesítményt, vagy az esetleges kitűzött célok felé nem halad egy pontnál tovább. Ennek leggyakoribb oka, a pihenés, regeneráció hiánya. A helyesen felépített, megfelelő pihenés/regeneráció nagyon fontos az edzésprogram kialakításában. Ennek hiányában következik be a túledzettség."

 

Hogyan kapcsolódik össze a test és lélek egy erőnléti edzés folyamán? Van összefüggés az erős fizikum és a mentális erő között? Melyik követi a másikat?

"Én úgy gondolom, hogy mind a kettő jelen kell, hogy legyen ahhoz, hogy valaki terhelhetővé váljon. Az erőnléti edzés folyamán a kettő dolog kéz a kézben jár egymással, ahogyan a fizikum erősödik, a pszichének is kell. A komfort zónánkból másképpen nem tudunk kilépni. Ez kezdetben furcsa lehet sokaknak, de később beérik a gyümölcse, mert a hétköznapokban is érződik a változás, az élet minden területén, nem csak a mozgásban."

 

Milyen új megközelítést vagy eszközt próbálnál ki szívesen a jövőben az edzéseid során?

"Nyitott vagyok minden új dologra a szakmán belül. Igyekszem magam folyamatosan képezni, cikkeket, tanulmányokat olvasni, és naprakész lenni. Többféle tanfolyam, továbbképzés is érdekel a jövőre nézve, még nem döntöttem el hogy melyiket fogom választani."

 

Ha te is szeretnéd kihozni magadból a maximumot ne habozz felkeresni Annát a SET-ben!

ELŐZETES BEJELENTKEZÉS:⁣ https://setcenter.hu/elerhetosegeink