"A Preventív szemlélet vonalát követjük" - interjú Bajor Richárd erőnléti edzővel | setcenter

"A Preventív szemlélet vonalát követjük" - interjú Bajor Richárd erőnléti edzővel

- 2024.02.28
A Mezőkövesd-Zsóry FC játékosai minden évben rendszeresen a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központban mérik fel az állapotukat a felkészülési időszak kezdetekor. A fiúk idén januárban több turnusban is ellátogattak hozzánk, hogy a Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszékének munkatársai széleskörű diagnosztikai eljárásokkal és a legmodernebb gépekkel mérjék fel a sportolók aktuális állapotát, amely az alapozási fázisban követett edzésterv origójául szolgálhat. A csapat erőnléti edzője, Bajor Richárd interjú keretében árulta el, miért tartja nagyon fontosnak a szezonok előtti fizikai állapotfelmérést a csapat teljesítményének növeléséhez. Beszélt nekünk a csapat idei keretének kialakításáról, a focisták ékezési szokásairól, integrált teljesítményprofil kialakításról és jövőbeni célkitűzésekről.
 

Hány játékos alkotja idén a Mezőkövesd Zsóry FC keretét?

A keret kialakítása jelenleg is zajlik. A célunk egyértelműen az elsőosztályú tagságunk megtartása, és ennek megfelelően igyekszünk kialakítani a megfelelő minőségű, és mennyiségű játékosállományt.

 

Történt-e változás a keretben az őszi szezonhoz képest?

Igen. Voltak és vannak távozó, és érkező játékosok is, de ez az átigazolási időszakban nem új keletű dolog.

 

 

Bajor Richárdot, a csapat erőnléti edzőjeként tartják számon, aki mégsem a teljesítménynövelést, hanem a prevenció fontosságát hangsúlyozza. Példának okáért két profi játékos, a szívproblémái miatt visszavonult labdarúgó Sergio Agüero, valamint a még továbbra is pályán játszó Christian Eriksen példát említette, akik mindketten meccs közben kaptak szívrohamot.

 

Miért fontos elvégezni a fizikai állapotfelmérést a szezon kezdése előtt?

Elsősorban a preventív szemlélet vonalát követjük. Az élettani vizsgálatok kapcsán, aki a labdarúgásban tevékenykedik, senkinek nem kell emlegetni Christian Eriksen, vagy Sergio Agüero nevét. Mindketten elismert játékosok, profi ligákban szerepeltek. Az egyiknél megtörtént a baj, de nem történt tragédia, a másiknál szerencsére időben kiszűrték, és megelőzték. Ugyanezen szemüvegen keresztül nézve vizsgáljuk az izom működését, erejét, egyensúlyának változását, és a modern futball követelményeinek megfelelő testösszetétel optimalizálást. Másodlagos szempont pedig a teljesítmény fokozás. Objektív adatokkal tudjuk igazolni, hogy honnan és hogyan indultunk, és hová és hogyan akarunk eljutni a játékosok fizikális felkészítésében.

 

Mennyi időközönként mérik fel a játékosok a fizikai állapotfelmérését egy szezon alatt?

Egy naptári éven belül két alkalommal. A téli, illetve a nyári felkészülési időszak megkezdésekor.

 

Végeznek-e összehasonlítást az év eleji és az év végi eredmények között?

Természetesen igen. Vizsgáljuk a nyári – tél, téli – nyári eredményeket. Ezen felül pedig a nyári – nyári, és a téli - téli, egy naptári évfordulós eredményeket is.

 

A magyar bajnokságban létezik-e erre protokoll, hogy a játékosnak kell vinnie magával az előző évek vizsgálati eredményeit? Ha igen, akkor befolyásolhatja a játékos leigazolását?

Nem. Minden csapatnak, minden szakembernek megvan a saját maga protokollja, amiből a legtöbb információt felhasználva, a leghatékonyabban tud dolgozni. Természetesen kollégák egymás között kommunikálunk a játékosokról, mert a saját csapatunk eredményessége mellett, a magyar bajnokság színvonalának emelése is kiemelt fontosságú cél.

 

 

A vizsgálati eredményeket figyelembe veszi-e az edző az idősebb és a fiatalabb játékosok vonatkozásában? Ennek megfelelően állít-e össze számára edzéstervet? (terhelhetőségi és fáradási szempontokat figyelembe véve)

Igyekszünk minden játékosunkra egy integrált teljesítményprofilt kialakítani. Ebben természetesen szerepel a játékos életkora, de nagyobb figyelmet kap a terhelhetőség és a leadott teljesítmény. Minden edzést, és minden mérkőzést monitorozunk mozgáselemző rendszer használatával, ehhez társulnak az élettani és biomechanika vizsgálatok eredményei, illetve egy szubjektív „wellness” kérdőív, amit a játékosok az adott nap reggelén töltenek ki.

 

Bajor Richárd a csapat étkezési szokásairól is kérdeztük, hiszen a táplálkozás rendkívül fontos meghatározója a sportteljesítménynek.

 

Igénylik-e dietetikus segítségét az edzésprogramok összeállításánál? Van-e Önöknél egységes csapat étkezés kialakítás?

Az étkezés mindig nagyon érzékeny téma. A legtöbb játékosnak megvan a saját étkezési szokása. Ez több okból is adódhat. Pozitív tapasztalat, aktuális trend, egészségügyi szempontok, vagy nem utolsósorban a gyakorolt vallása.

 

Fordítanak-e figyelmet arra, hogy egyéni étkezési rendet kapjanak a játékosok az elvégzett eredmények tekintetében?

Természetesen folyamatos kommunikáció van a játékosokkal, és ha egy játékos igényli a segítséget, akkor maradéktalanul tovább irányítjuk a megfelelő szakemberhez.