Spirometria - légzésfunkciós vizsgálatok | setcenter

Spirometria - légzésfunkciós vizsgálatok

- 2022.05.30

A légzésfunkciós vizsgálatok (spirometria) célja a tüdő funkciójának megítélése és az olyan légzőszervi betegségek diagnosztizálása, melyeket egyéb fizikális vizsgálattal nem tudunk igazolni.

Sportolóknál előfordulhat úgynevezett terheléses, vagy mozgás indukált asztma, ennek felismeréséhez sokszor összetettebb, terheléssel összekötött vizsgálatokra van szükség, ezek elvégzésében szintén tudunk segíteni, amennyiben az alap légzésfunkciós vizsgálatok eredményei ezt indokolttá teszik.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A légzésfunkciós vizsgálathoz semmiféle előkészületre nincs szükség a páciens részéről. A vizsgálatot megelőző órákban csak könnyű étkezés javasolt, a kifejezetten telt gyomor negatívan befolyásolhatja a teszt végrehajtását.

Maga a vizsgálat teljesen fájdalommentes, becsipeszelt orr mellett egy szájcsutorán keresztül kérjük különböző erősségű be- és kilégzések elvégzését.

Fontos, hogy csak egészségesen jöhetnek a vizsgálatra, kisebb „megfázás” esetén sem végezhető ez a típusú vizsgálat!

A vizsgálat során mérjük a nyugodt légvétel, valamint a maximális belégzés és kilégzés paramétereit, így a légzési térfogatokat és áramlási sebességeket is. Ezekből az adatokból következtetni tudunk bizonyos légzészavarok jelenlétére, a légzőizmok jelenlegi állapotára, a tüdőkapacitásra és egyéb paraméterekre.

Abban az esetben, ha orvosaink úgy ítélik meg, hogy hörgőszűkülettel járó légzőszervi betegség állhat fenn, akkor hörgőtágító gyógyszer adását követően is elvégezzük a légzésfunkciós vizsgálatot.

A vizsgálatot azoknak a sportolóknak javasoljuk, akik az alábbi tüneteket észlelik:

  • légzőszervi panaszok (nehézlégzés, köhögés, légszomj, sípoló légzés, mellkasi szorító érzés)
  • terhelés közben fellépő nehézlégzés
  • edzés után jelentkező szokatlan köhögés, nehézlégzés
  • csökkent állóképesség, csökkent terhelhetőség, mely más szervi okkal nem magyarázható
  • éjszakai köhögés, a panaszok éjszakai romlása
  • légúti allergiákat kísérő köhögés

További információt az alábbi linken találhat: setcenter.hu/teljesitmeny-elettani-vizsgalat-spiroergometria

Időpontfoglalás, bejelentkezés: setcenter.hu/elerhetosegeink