Sportolók visszatérése COVID 19 fertőzés után | setcenter

Sportolók visszatérése COVID 19 fertőzés után

- 2021.02.10

Bejelentési kötelezettség: minden sportszövetség köteles a sportágán belül COVID-19 pozitív sportolókról az OSEI felé bejelentést tenni. Minden sportoló köteles az edzője, a sportszervezete és a csapatorvosa felé jelezni, amennyiben COVID-19 betegsége igazolódik.

Sportorvosi engedély ideiglenes visszavonása: minden sportágban automatikusan, tehát sportorvosi mérlegelés nélkül ideiglenesen visszavonásra kerül a sportorvosi engedély. A 215/2004 (VII. 13.) korm. rendelet 8. § (1) módszertani levél értelmében a pozitív PCR eredmény meglétével a versenyengedély akkor is visszavontnak tekintendő, ha az a regiszterben és a sportolói dokumentumban nem kerül visszavonásra. A sportoló és a szövetség által bejelentett esetekben a valós pozitív eredmény ellenőrzését követően az OSEI munkatársai által kerül rögzítésre a „COVID-19 miatt ideiglenesen eltiltva” minősítés.

Saját kiegészítés: eszerint a sportorvosi engedély abban az esetben is megújítandó, ha bármely oknál fogva nem került visszavonásra

 

Felnőtt sportoló

Tünetmentes és enyhe tünetes (24 órán belül lezajló tünetek) COVID-19 pozitív sportolók esetén legalább 2 hétig szükséges a fizikai kímélet, a versenyszerűen végzett sporttevékenység mellőzendő. A sportorvosi engedély az egyéni egészségi állapottól függően leghamarabb az első pozitív PCR tesztet vagy az első tünetes napot követően 3 héttel adható meg.

Enyhe tünetek definiciója: Száraz köhögés, szaglás- és ízérzészavar, általános gyengeség, ízületi fájdalom, 24 órán belül lezajló láz, hőemelkedés.

Elhúzódóan tünetes (több napon át tartó tünetek vagy pl. kardiális vagy pulmonológiai érintettség) COVID-19 pozitív sportolók esetén az egyéni egészségi állapot és az aktuális tünetek, panaszok függvényében a szükséges pihenőidő 2-4 hét. A sportorvosi engedély az egyéni egészségi állapottól függően az első pozitív PCR tesztet vagy az első tünetes napot követően leghamarabb 4-6 héttel adható meg.

Elhúzódó panaszok definiciója: 24 órán túl a következő panaszok: fáradékonyság, csökkent terhelhetőség, kiújuló légszomj. Amennyiben az enyhe tünetek közül a pl. szaglás- és ízérzészavar 24 óránál hosszabban tart, az nem jelent önmagában elhúzódó tünetet.

 

Felnőtt sportolók esetében minden PCR igazolt COVID-19 betegség esetén komplex kardiológiai vizsgálat indokolt: nyugalmi EKG, szívultrahang, laborvizsgálat és válogatott kerettag sportoló esetén szérum troponin szint meghatározás. A kivizsgálást a pihenőidő és a hatósági karantén lejártát követően 1-3 héttel javasolt elvégezni. Kóros eltérés vagy elhúzódó panaszok esetén kiegészítő vizsgálatok: koronária CT, szív MR, Holter vizsgálat válhatnak szükségessé. Bizonyos vizsgálatok elvégzése (szív ultrahang, terheléses EKG) a vizsgálatot végző orvos javaslata alapján negatív PCR lelet birtokában lehetségesek. Terheléses EKG vizsgálatot csak normál troponin értékek mellett javasolt végezni.

A sportorvos saját hatáskörben a versenyző egyéni egészségi állapotának függvényében és a sportág kardiovaszkuláris kockázatát figyelembe véve dönt a sportorvosi engedély kiadásának időpontjáról.

 

Saját kiegészítés:

Bár a troponin tesztet csak válogatott sportolók esetén írja elő a rendelet, a terheléses EKG-t pedig az alapvizsgálatoknál nem sorolja fel, csak utal rá, saját protokollunk a következő:

a pihenőidő lejárta után alap laboratóriumi vizsgálat (vérkép, nátrium, kálium, klorid, vércukor, urea, kreatinin, alkalikus-foszfatáz (AP), alanin-aminotranszferáz (ALT), laktát dehidrogenáz (LDH), C-reaktív protein (CRP), troponin). Ezt követően echocardiographia (szívultrahang) történik. Amennyiben a troponin és a terheléses EKG vizsgálat nem utal szívizomkárosodásra, terheléses EKG végezhető. Ha a terheléses EKG-n ritmuszavarra vagy a szívizom oxigén ellátásának zavarára utaló eltérés nem igazolódik, a sportolói terhelés fokozatosan elkezdhető, illetve fokozható, a sportorvosi vizsgálat elvégezhető a versenyengedély visszaadására.

 Ezek a vizsgálatok pillanatnyi állapotot mutatnak. Bár negativitásuk esetén későbbi károsodás valószínűsége kicsi, de nem kizárható, ezért a sportoló figyelmét felhívjuk, hogy bármely nagyobb panaszát (terhelhetőség csökkenés, indokolatlan nehézlégzés, mellkasi nyomás stb.) jelezze. A protokollban nem szerepel, de javaslunk mellkasröntgen vizsgálatot is.

Terheléses EKG és szívultrahang saját dolgozóink védelme érdekében a sportoló negatív PCR tesztje esetén végezhető.

 


 

Profi vagy amatőr sportoló vagy? COVID-19 fertőzés után térnél vissza a sporthoz? Az alábbi vizsgálatokkal a lehető legbiztonságosabb módon vetheted bele magad újra az edzésbe!

Válassz kedvezményes csomagjaink közül, hogy biztosan meggyőződhess róla, a szervezeted valóban készen áll-e az újabb terhelésre!

 

#1 STANDARD
- Laborvizsgálat - troponinszint
- Nyugalmi EKG
- Terheléses EKG
- Szívultrahang vizsgálat
- Mellkas röntgen
Kedvezményes csomagár: 36.990 Ft

 

#2 SUPERIOR
- Laborvizsgálat (sportolói csomag extra)
- Nyugalmi EKG
- Terheléses EKG
- Teljes körű kardiológiai kivizsgálás
- Mellkas röntgen
- Agilitásmérés (#SpeedCourt)
Kedvezményes csomagár: 67.990 Ft

 

INFORMÁCIÓ, BEJELENTKEZÉS: setcenter.hu/elerhetosegeink 


 

18 év alatti sportoló

Gyermekek esetén tünetmentes és enyhe tünetes esetben 2 hét pihenő, elhúzódóan tünetes esetben az egyéni egészségi állapottól függően 2-4 hét pihenő idő szükséges. Tünetmentes és enyhe tünetes esetben a sportorvosi engedély az első pozitív PCR eredményt vagy az első tünetes napot követően leghamarabb 3 héttel adható meg, míg elhúzódóan tünetes esetben az egyéni egészségi állapot függvényében ugyanez 4-6 hét.

12 év alatti tünetes és tünetmentes versenyző esetben a nyugalmi EKG mellett a troponin szint ellenőrzése elegendő. Gyermekkardiológiai kivizsgálás csak kóros eltérés vagy elhúzódó panaszok esetén szükséges.

12-16 év közötti versenyző esetében kardiológiai vizsgálatot csak az elhúzódóan tünetes sportolóknál vagy emelkedett troponin szint esetén kell végezni.

16-18 éves korú versenyzőkre a felnőttekre vonatkozó protokoll érvényes, a szív ultrahang vizsgálatot felnőtt kardiológus is végezheti.

A Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központban valamennyi említett vizsgálat elvégezhető.