Sportorvosnál jártunk | setcenter

Sportorvosnál jártunk

- 2021.08.30

Dr. Módy Tóbiást, a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ sportorvostan PhD hallgatóját kérdeztük a prevenció fontosságáról, a sportorvosi vizsgálatok részleteiről, illetve a sportorvosi engedély megszerzésének folyamatáról. A jelenleg is aktívan sportoló fiatal szakember a SET centerben elérhető, országos szinten is egyedülálló prevenciós lehetőségekről is beszélt, amely mind a profi, mind az amatőr sportolók számára érdekes lehet.


 

Miért fontos a sportorvosi vizsgálat?

M.T.: Az évente, illetve 18 év alatt félévente végzett sportorvosi vizsgálat fő célja, hogy kiszűrje a rizikófaktorokkal rendelkező sportolókat, amennyiben szükséges, további vizsgálatokat indikáljon, illetve kövesse és ellenőrizze a számos egészségügyi gondozás alatt álló sportoló kontroll szakorvosi vizsgálatait.

 

Mely sportolóknak lehet szüksége sportorvosi engedélyre? Ön kiket fogad, melyik korosztály sportolóinak ad versenyengedélyt?

M.T.: A sportorvosi engedély Magyarországon minden versenysportoló számára kötelező, aktivitási szinttől függetlenül (pl. diák-amatőr-profi). A vizsgálatokat az Országos Sportegészségügyi Intézet felügyeletével kizárólag erre külön engedéllyel rendelkező sportorvosok végezhetik.

 

Sportorvosi rendelésünkön minden korosztály megfordult már az elmúlt 1,5 év során. Lévén a Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszéke és a sportorvosi rendelésünk szoros kapcsolatban van egymással, így jellemzően a DEAC szakosztályok játékosainak állítunk ki versenyengedélyeket, azonban a lakosságnak is ugyanúgy lehetősége van időpontot kérni egy-egy vizsgálatra.

 

Mesélne a vizsgálat menetéről? Mire számíthatnak a sportolók a sportorvosi rendelés során?

M.T.: Az időpontra érkező sportolók a recepción történő bejelentkezést követően kitöltik az egységes sportorvosi kérdőívet. Ezután kezdődnek a vizsgálatok (EKG, vérnyomás mérés, testsúly és testmagasság mérés, vizelet vizsgálat, látás vizsgálat) melyek eredményeivel a sportoló az orvosi vizsgálóba érkezik. Itt a sportorvos kikérdezi páciensét az elmúlt egy év egészségügyi szempontból releváns történéseiről, első vizsgálat esetén a teljes kórtörténet felvétele megtörténik. A sportoló fizikális vizsgálatát követően rögzítjük az adatokat az online sportorvosi regiszterben és amennyiben alkalmasnak találjuk, úgy versenyengedélyt állítunk ki számára.

 

Mit tudunk meg az elvégzett vizsgálatok után?

M.T.: A vizsgálatok prevenciós tevékenységek közé sorolhatóak. Alapvetően fitt és egészséges sportolók jelennek meg a rendelésünkön. Az, hogy a SET központon belül működik a sportorvosi szakrendelés, páratlan lehetőségekkel szolgálhat olyan sportolók számára, akik az alapvető, illetve kötelező vizsgálatokon felül szeretnének további felméréseken, kivizsgálásokon is részt venni.

"Többek közt terhelésdiagnosztikai, röntgen, UH, labor vizsgálaton, funkcionális mozgásszervi állapotfelmérésen, reumatológiai, ortopédiai szakrendelésen vehetnek részt és mindezt legtöbbször egy délelőtt során elvégezhetik, melyet a sportorvosi versenyengedély kiadása zárhat. Úgy gondolom, ez országos szinten is egy páratlan lehetőség, amellyel egyre több profi klub él, de az amatőr sportolók érdeklődése is évről évre folyamatosan növekszik."

 

Előny a szakmájában, hogy ön is sportol? Hitelesebb, amit mond?

M.T.: Mindenképp előnyként élem meg a sportban eltöltött éveket ebben a szakmában. Főleg abból a szempontból, hogy én is számos alkalommal álltam a fonendoszkóp másik végén sérülten és rutin vizsgálat céljából egyaránt. A vizsgálatok során szerzett tapasztalataim arra ösztönöznek, hogy a hozzánk forduló fiatalokkal igyekszek minél személyesebb kapcsolatot kialakítani 1-1 vizsgálat alkalmával, céljaikról, jelenlegi állapotukról beszélgetni velük, illetve bíztatni a sportolókat arra is, hogy amennyiben bármilyen egészségügyi kérdésük van, azt nyugodtan tegyék fel a konzultáció során. Számomra ez mindig is hiányzott az ellátórendszerből és sokszor éreztem inkább azt, hogy futószalagon történnek a kivizsgálások.

 

Mit ajánlana a szülőknek, akiknek sportol a gyermeke? Hogyan lehet már egészen fiatal korban felkészíteni a testet, hogy minél kevesebb eséllyel sérüljön le? Milyen preventív eszközöket tudna említeni?

M.T.: Nyílvánvaló, hogy a sportoló gyermek nagyobb eséllyel fog sérülést szenvedni, mint a számítógép előtt ülő társa, azonban nem szabad, hogy a sérüléstől való félelem vezéreljen egy szülőt. Szerencsére napjainkban már Magyarországon is egyre inkább jellemző, hogy olyan edző szakemberek foglalkoznak főleg az utánpótláskorú játékosokkal, akik hajlandóak elfogadni a társszakmák segítségét és beépíteni az edzéstervbe. Gondolok itt erőnléti edzők, sportpszichológusok, de főleg a gyógytornászok munkájára. Szerencsére nem számít már ritkaságnak, hogy egy csapat saját gyógytornásszal dolgozzon együtt a szezon során. Az ő munkájuk a megfelelő bemelegítésekkel és az edzéseket, meccseket követő nyújtásokkal jelentős mértékben hozzá tud járulni a sérülések megelőzéséhez.
 


Amennyiben érdeklődsz sportorvosi szakvizsgálat szolgáltatásunk iránt, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Bejelentkezés:


+36 52 512-900 /75930