Ünnepi lakoma? Így kerüld el a túlevést! | setcenter

Ünnepi lakoma? Így kerüld el a túlevést!

- 2023.12.20

Ahogy közeledünk az ünnepekhez, gyakran előre aggódunk azon, hogy mennyit, miket fogunk enni és hogy a plusz kilókat, amiket a sok „egészségtelen étellel” felszedtünk, majd január elsejével kezdődően kemény munkával le kell dolgoznunk. Ha ezen már előre szorongunk, még inkább hozzásegítjük magunkat a karácsonyi túlevéshez és az ezek körüli rossz érzések elveszik a figyelmünket az ünnep valódi varázsáról. Néhány jó tanáccsal szeretnénk segíteni; hogy mire figyelj oda az ünnepek alatti táplálkozásod során, és elkerüld ezt a negatív érzelmi és testi állapotot, amit gyakran tapasztalunk, ha karácsony körüli étkezésekről van szó.
 

A karácsonykor fogyasztott és készített ételeknek jellemzően hagyománya van, és a hétköznapi étkezésekhez képest még nagyobb hatással vannak az érzelmeinkre, így ezeket a recepteket nem feltétlen érdemes „megreformálni”. Az egész év rendelkezésre áll, hogy kísérletezzünk és egészségesebbé tegyük a szokásos ételeinket, ne most erőltessük a cukormentes, zablisztes mézest. Azonban, ha a következőkre megpróbálunk odafigyelni, elérhetjük hogy az ünnepek alatt is egészségesen táplálkozzunk és jól is érezzük magunkat.

 

Ne maradjon ki fő étkezés!

Gyakran abba a hibába esünk, hogy kihagyunk főétkezéseket, hiszen a következőnél úgyis nagyon sokat fogunk enni, így spóroltunk egy kicsit a kalóriákkal…nem egészen így van. Azzal, ha kihagyunk egy főétkezést megnő az esély a következő étkezésnél való túlevésre, ha farkaséhesen ülünk asztalhoz valószínű sokkal többet eszünk, mint amennyire valóban szükségünk lett volna, és nem is válogatjuk meg olyan gondosan miből és mennyit szedünk a tányérra. Emellett a vércukorszintünk is ingadozni fog, ami nincs jó hatással se a közérzetünkre, se az emésztésünkre.

 

Zöldség és gyümölcs, ahol csak lehet!

Salátákból, savanyúságból, zöldségköretből bőségesen szedjünk/készítsünk. Mindig együnk levest is a fő fogás előtt. Így odafigyelhetünk arra is, hogy kevesebbet együnk a krumpli, rizs, kenyér és egyéb szénhidrát dús köretekből, és elkerülhetjük, hogy a süteményekkel már túlzott mennyiségű szénhidrátot vigyünk be.

 

Éhgyomorra ne fogyasszunk alkoholt se édességet, szintén vércukoringadozást és túlzott éhséghez vezethet!

 

Lassan együnk!

Az étkezés szóljon hosszú beszélgetésekről és minőségi együtt töltött időről a szeretteinkkel. Alaposan rágjuk meg az ételt és figyeljünk a szervezet jóllakottság jelzéseire.

 

Nyugodtan mondj nemet!

Ha már érzed, hogy tele vagy, nyugodtan utasítsd vissza kedvesen, a sokadik féle süteményt! Nem kell mindent megkóstolni egyszerre.

 

Maradjunk aktívak az ünnepek alatt is, mindennap mozogjunk valamit!

Nem kell kimondottan edzésre gondolni, menjünk ki a szabadba, sétáljunk az erdőbe, fogócskázzunk a gyerekekkel.

 

Igyunk elegendő mennyiségű alkoholmentes folyadékot!

Ha mindennapjainknak már szerves része is a vízfogyasztás, erről az ünnepekkor könnyű megfeledkezni. Tartsuk észben, hogy hidratálásra a legjobb a víz karácsony alatt is.

Általános jelenség, hogy „egészségtelen”, „rossz”, „hízlaló” címkéket aggatunk hagyományos karácsonyi ételeinkre. Ezek közül vegyünk szemügyre hármat.

 

- Töltött káposzta

Nincs semmi baj a töltött káposztával, sőt! A legfőbb alapanyaga a savanyú káposzta számtalan pozitív hatásával bír az egészségünkre nézve, és legtöbb esetben elmondható, hogy sajnos nem fogyasztunk belőle eleget. Magas C-vitamin és rosttartalma miatt érdemes fogyasztani, illetve az emésztésünkre is kedvező hatással bír. Az ételben jelenlévő darálthús értékes fehérje tartalma és a rizs szénhidráttartalma, pedig segít hogy sokáig jóllakottság érzést biztosítson. Amire érdemes odafigyelnünk a mértékletesség és, hogy minél kevesebb zsiradék és zsíros húsrész nélkül készítsük az ételt.

 

- Mákos-, diós bejgli

A dió és mák egyaránt gazdagok olyan hasznos ásványi anyagokban, mint kálcium és kálium emellett zsírsavösszetételük is kedvező. A bejglik és mást sütis esetében is a mennyiségre és az időzítésre figyeljünk oda. Éhgyomorra és önálló étkezésként ne fogyasszunk önállóan desszeretet.

 

- Halászlé

Az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlások szerint hetente 1-2 alkalommal kellene halat fogyasztanunk valamilyen formában, főleg az omega3 zsírsav szükségletünk fogyasztása miatt. A halfogyasztás szerves részét képezi az egészséges táplálkozásnak, ha szeretjük, és szívesen fogyasztjuk, nyugodtan szerepeljen az ünnepi menüben. Az elkészítése során felhasznált hozzáadott zsiradék mennyiségét minimalizáljuk.